Zdravje
Nekdanji direktor UKC Ljubljana (UKCL) Andraž Kopač je predal posle svojemu nasledniku Alešu Šabedru. Strokovno vodenje UKCL-ja je prevzela Jadranka Buturović Ponikvar. Foto: BoBo
Novi v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana na vprašanja ni želel odgovarjati, saj se najprej želi podrobno seznaniti z delovanjem v UKCL-ju. Foto: BoBo
VIDEO
Primopredaja v UKC Ljubljana
VIDEO
Primopredaja poslov v UKC-ju

Dodaj v

Nekdanji direktor predal posle: UKC je v dobri kondiciji

Primopredaja poslov novega in starega vodstva UKC-ja Ljubljana
3. januar 2018 ob 14:48,
zadnji poseg: 3. januar 2018 ob 15:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji direktor UKC Ljubljana (UKCL) Andraž Kopač je predal posle svojemu nasledniku Alešu Šabedru. Strokovno vodenje UKCL-ja je prevzela Jadranka Buturović Ponikvar.

"Zahvaljujem se vsem sodelavkam in sodelavcem za dobro sodelovanje in požrtvovalno delo, ki ga vsak dan namenjajo svojim bolnikom, sodelavcem in tudi UKC-ju. Skupaj nam je uspelo narediti kar nekaj pomembnih rezultatov v smeri izboljšanja delovanja in poslovanja UKC-ja," je dejal Andraž Kopač ter pojasnil, da so v UKCL-ju ne glede na zaostrene pogoje delovanja za bolnišnice v letu 2017 ohranjali raven storitev in jo celo nadgrajevati.

Kopač je ob primopredaji komentiral vprašanji otroške srčne kirurgije in otroške kardiologije, ki sta ga stali položaja. Povedal je, da so podpisali pogodbo z odličnim centrom Motola iz Prage, na tej osnovi pa se bo lahko nadgrajevala obravnava bolnikov.

"Skozi vse izvedene nadzore, na osnovi rezultatov zdravljenja in tudi glede na sklepe strokovnega sveta UKC-ja se je izkazalo, da so bile odločitve skozi celotno lansko leto prave in da je UKC dobro skrbel za svoje bolnike," je dejal Kopač.

Ključna je skrb za bolnike
Aleš Šabeder, ki je prevzel vodenje UKCL-ja kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, je povedal, da ga veseli prevzemanje vodenja največje slovenske bolnišnice. "UKC je odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike," je prepričan Šabeder.

Med ključnimi nalogami je navedel skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnje nemoteno delovanje zavoda, dobre medsebojne odnose, sodelovanje, enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, pripravo srednjeročnega načrta, identifikacijo ključnih žarišč in pripravo ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid.

Za Buturović Ponikvarjevo je dejal, da je odlična strokovnjakinja. "Verjamem, da bomo s strokovno direktorico in glavno medicinsko sestro opravili dobro delo in odlično sodelovali. Poskrbel bom za dobro in vzdržno delovanje zavoda, strokovna direktorica pa za nadaljnje dobro delovanje stroke, strokovni razvoj in strokovna vprašanja," je dodal. Na vprašanja ni želel odgovarjati, saj se želi najprej podrobno seznaniti z delovanjem v UKCL-ju.

Ohraniti doseženo raven
Nova strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar je dejala, da sta primopredajo s predhodnico Marijo Pfeifer opravili že v petek. "Iskreno se ji zahvaljujem za opravljeno delo, dobro sodelovanje in konstruktivno predajo. Ob primopredaji me je seznanila s tekočimi problemi, ki jih bomo z generalnim direktorjem in glavno medicinsko sestro v nadaljnjem obdobju skupno reševali," je povedala Buturović Ponikvarjeva.

Zaveda se, da je ključna naloga vodstva UKCL-ja ohraniti dosežno raven in omogočiti nadaljnji razvoj bolnišnice v stabilnih, umirjenih in ustvarjalnih razmerah. "Delo v zdravstvu je zelo zahtevno. V naših rokah so življenja in zdravje bolnikov, zato potrebujemo mir in koncentracijo, da se bolnikom popolnoma posvetimo. Delovala bom povezovalno in vse zaposlene v UKC-ju usmerjala v tisto, kar nam je skupno, in to je skrb za bolnike," je poudarila.

Trudila se bo tudi, da bodo zaposleni motivirani za delo in zadovoljni, za kar so po njenih besedah pomembni pravična in enakopravna obravnava, spoštljiv odnos in občutek enakovrednosti vseh. "Za delovanje UKC-ja smo prav vsi zaposleni nepogrešljivi in za vse nas veljajo enaka pravila in enaka delovna disciplina. Temu bom tudi z lastnim zgledom posvečala veliko pozornosti," je dejala. Prepričana je, da je UKC Ljubljana izjemna bolnišnica.

Poudarjen pomen timskega dela
Glavno medicinsko sestro v UKCL-ju Nevenko Brolih, ki je na tem položaju od decembra 2015, veseli, da sta v. d. generalnega direktorja in strokovna direktorica poudarila pomen timskega dela. "Pred nami je veliko zastavljenih ciljev, za njihovo realizacijo se bomo morali vključiti vsi zaposleni, saj bomo le tako lahko zagotovili vse, kar pričakujejo od nas bolniki," je dejala in opozorila, da je njihova "prvenstvena naloga, da dobro in kakovostno poskrbijo za bolnike in da se vsi zavedajo, da so tukaj zaradi bolnikov".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 03.01.2018 ob 15:12
UKC je v dobri kondiciji
---------------------------------------
No ja. Če so začeli plačevati za WC papir samo 2x več potem smo zmagali?
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 15:14
Ukc je v dobri kondiciji, naredi 20milijonov minusa letno, vrste sondolge in zepi nasih polni.. krasni so ti smc in sd kadri vkljucno z vlado, narodu se naravnost posmehujejjo
Ampak kar volis to imas
April1699
# 03.01.2018 ob 15:22
Pravi sedaj že bivši da je UKC v dobri kondiciji - UKC pa posluje z več kot 20M izgubo. Kdo je tu nor? Aja za levico je to nekaj povsem normalnega!
tupamaross
# 03.01.2018 ob 15:52
"UKCje v dobri kondiciji(!?)!"

Verjetno za to, ker so se našopali z apaurini ali celo z drogami.

Kaj bo, ko apaurin in droga popustijo?
Tao3
# 03.01.2018 ob 15:42
Andraž Kopač: UKC je v dobri kondiciji

Ma še dobro da so ga zamenjali, ta tip ni diht ... no me zanima kaj bodo porekli tisti, ki so ga podpirali na tem stolčku. Tokrat dam prav Mirotu, da se je končno razpizdil, zamenjal nadzornike in vodstvo in da tip ni iz zdravstvene mafije, da jih malo razhajka! Zdravniki držijo zdravnikom štango pri kraji, dejansko se jim gre samo še za keš.

Poizkusite it s kešom v roki k zdravniku, boste videli kako hitro boste na vrsti!
topol
# 03.01.2018 ob 15:43
Jaz vidim veliko težavo javnega sektorja v tem, ker velja prepričanje, da si za varčevanje kaznovan.
Primer. Ob novem letu imajo vsi oddelki na voljo nek določen denar za razne obnove in nakupe raznih drobnih reči. Vsi skušajo porabiti ves denar v načrtu investicij, tudi, če morda niso potrebne, ker se bojijo, da bo naslednje leto manj denarja. Oddelek, ki je v dobrem stanju, ne potrebuje letos veliko sredstev, Naslednje leto pa bi radi vse prebelili, zamenjali deset stolov in pet računalnikov. Šef oddelka se boji, da mu naslednje leto ne bodo dali toliko kot letos in ne bo za vse. Zato naroči npr stole že letos, čeprav ve, da bi zdržali še eno leto. Zato se vsako leto piše marsikaj nepotrebnega, ker se želi porabit ves denar.
To je na nivoju oddelka, verjamem pa, da je stališče bolnišnice na pogajanjih z zavarovalnico enako. Če bo ostajalo, bo drugo leto manj, čeprav bo pa takrat zares nujno.
Ne vem, kako to rešujejo zasebna podjetja. Kako ugotovijo resnične potrebe nekega oddelka in res odobrijo nujne stvari tudi če so kdaj zelo drage, nepotrebne pa črtajo
Pantha Rhei
# 03.01.2018 ob 15:34
Šaljivci. (Na žalost gre za črn humor na naš račun.)
mike wazowski
# 03.01.2018 ob 15:23
Optimist ...
firtoh
# 03.01.2018 ob 19:11
UKC je v dobri kondiciji
hahaha....Zavod,ki ima 22 milijonov dolga in dobaviteljem plačuje čez 4 ali 5 mesecev po dobavi?
V kakšni kondiciji je potem podjetje,ki nima dolgov?
ajvard
# 03.01.2018 ob 19:01
maj kaj v dobri, v izjemni kondiciji je!

občutek bolnikov je nepomemben. če stroka pravi, da so super. so pač super. tudi če vas pobere med čakanjem!
@twwwter
# 03.01.2018 ob 19:25
"Nekdanji direktor predal posle: UKC je v dobri kondiciji"

Novi maratonci za novi zadnji krog...
dStroj
# 03.01.2018 ob 17:34
Seveda. Zato si ga pa podajajo kot vroč kostanj.
iRobert
# 04.01.2018 ob 05:50
V UKC je več korupcije kot v celi Sloveniji skupaj lol.... in to je odlična kondicija? me zanima po katerm naročilu Admin briše poste kot zmešan v tej temi...
FolkloraS
# 03.01.2018 ob 21:51
Če pridelaš minus, potem nisi v dobri kondiciji temveč v slabi! Vsi direktorji bolnišnic bi morali biti razrešeni zaradi slabega poslovanja!
Gastrbajtr
# 03.01.2018 ob 20:30
UKC je v dobri kondiciji.

A zato menjajo direktorja?
galoper
# 03.01.2018 ob 19:04
Bo pregledal plačilne roke zavarovalnic - kupcev in jih primerjal?
RJSlo
# 03.01.2018 ob 16:50
No ja. MMC, kakšno pa je zdravstveno stanje otroka, pripeljanega iz Srbije, z ošpicami? Vse v redu?
galoper
# 04.01.2018 ob 14:12
Napišite koliko ima zapadlih neplačanih terjatev in koliko nezapadlih. Se terjatve prodajajo drugim posrednikom?
božo1
# 04.01.2018 ob 07:03
April 1699
UKC pa posluje z več kot 20M izgubo

Iz intervjuja in dejstvi, ki jim gre verjeti:
Nas je varčevanje v zdravstvu stalo življenj?

Ne. In naj zdaj konkretno pojasnim, zakaj ne. Izračunali smo, da so med letoma 2010 in 2016 bolnišnice opravile za 580 milijonov evrov storitev, ki jih zavod za zdravstveno zavarovanje nikoli ni poravnal. Bolnišnice niso odklanjale pacientov, opravili so storitve glede na potrebe bolnikov in ne glede na plačilo. Če bolnišnice tudi same ne bi varčevale, bi danes imele še bistveno večje izgube. Varčevanje v zdravstvu je v Sloveniji izjemno, tudi glede na to, da Slovenija daje na glavo prebivalca manj, kot je povprečje EU. Seveda pa ne trdim, da niso mogoči še dodatni prihranki.

In, če pogledaš npr. poslovno poročilo UKC LJ, poznaš sistem plačevanja storitev s strani ZZZS in več kdo je UKC LJ za Slovenijo, potem lahko razumeš kaj je res. Sistem plačevanja zdravstvenih storitev ni pravilen in ne priznava opravljenega dela. To se mora spremeniti!
AntiPanti123123
# 03.01.2018 ob 20:14
V UKCL so najbolj strokovni in najmanj nemarni zdravniški strokovnjaki na celem svetu !!!...
Kazalo