Zaradi okužbe z bakterijo E. coli je po svetu umrlo 52 ljudi. Foto: EPA
Zaradi okužbe z bakterijo E. coli je po svetu umrlo 52 ljudi. Foto: EPA

Z inštituta Robert Koch so sporočili, da je inkubacijska doba bakterije tri tedne, v tem času pa ni bilo nobene nove okužbe, zato so razglasili konec epidemije. Ob tem so zagotovili, da bodo preventivno še naprej pozorno spremljali poročila o morebitnih okužbah z E. coli ali primerih obolenja za sindromom HUS, a so opozorili, da možnosti posameznih primerov okužb z E. coli obstajajo tudi po koncu izbruha okužb.

Zaradi okužb z bakterijo E. coli, prvi primer so nemške zdravstvene službe ugotovile sredi maja, je 852 oseb v Nemčiji zbolelo za nevarnim hemolitičnim uremičnim sindromom (HUS), ki vodi do resnih okvar ledvic. Za posledicami HUS-a je umrlo 52 oseb, od tega 50 v Nemčiji in po ena v ZDA ter na Švedskem. Zunaj Nemčije je zaradi okužbe z bakterijo E. coli zbolelo približno 140 oseb.

Okužena semena prišla iz Egipta
Okužbe so izbruhnile zaradi prisotnosti nevarnega seva bakterije v zelenjavnih kalčkih, vzgojenih na biološki kmetiji v Hamburgu. Nedavno je Evropska agencija za varnost hrane sporočila, da so okužbe najverjetneje povzročila semena sabljastega triplata, uvožena leta 2009 iz Egipta, ki so jih pozneje uporabili za pridelavo kalčkov.