Nemški ovčarki sta med 900 vzorci prepoznali 360 vzorcev urina,  ki so imeli raka na prostati, in 540, ki ga niso imeli. Foto: BoBo
Nemški ovčarki sta med 900 vzorci prepoznali 360 vzorcev urina, ki so imeli raka na prostati, in 540, ki ga niso imeli. Foto: BoBo

Psi, ki imajo izredno dobro razvit voh, bi tako lahko v prihodnosti pomagali zdravnikom pri prepoznavi rakavih obolenj in drugih infekcijskih bolezni.

Izsledki raziskave, ki so jo opravili na oddelku za urologijo na Humanitarni kliniki in raziskovalnem središču v Milanu, objavili pa v reviji Journal of Urology, kažejo, da sta nemški ovčarki med 900 vzorci prepoznali 360 primerkov, ki so imeli sledove kemikalije, povezane z rakom na prostati, in 540 vzorcev, ki jih niso imeli. "Obe živali sta imeli prav v več kot 90 odstotkih primerov," piše Guardian. Ena psička je bila pri prepoznavi rakastih vzorcev točna v 98,7 odstotka, druga v 97,6 odstotka.

Avtorji članka priznavajo, da bodo morali izvesti še nekaj raziskav, da pa bi sposobnost psov lahko uporabljali kot vsakodnevno prakso pri odkrivanju raka na prostati. Še vedno ostaja nepojasnjeno, katera je tista snov, ki jo psi prepoznajo - ali je to kaka določena snov ali pa gre za mešanico različnih kemikalij.

Ena izmed najpogostejših oblik raka pri moških
Za zdaj rak na prostati odkrivajo s krvnimi testi PSA in z biopsijo. Rak na prostati je med moškimi v Sloveniji druga najpogostejša oblika raka, v Veliki Britaniji pa ena izmed najpogostejših, saj zanjo zboli okoli 40.000 moških vsako leto.

Iz britanske organizacije Medical Detected Dogs, ki se ukvarja s posebej izurjenimi psi za medicinske namene ter sodeluje z raziskovalci z različnih centrov in univerz, so izsledke raziskave komentirali kot "spektakularne". "V preteklih letih je bilo v klasične metode raziskave vloženih več milijonov funtov, pa so raziskave pokazale le malo napredka," je dejala soustanoviteljica organizacije Claire Guest.