Transmaščobne kisline tudi v rogljičkih. Pixabay Foto:
Transmaščobne kisline tudi v rogljičkih. Pixabay Foto:
Transmaščobam v Sloveniji so šteti dnevi

Transmaščobne kisline (TMK) ali – kot jim rečemo skrajšano – transmaščobe so stranski produkt kemijskega procesa pri spreminjanju rastlinske maščobe iz tekoče v trdno obliko. Delno nasičene maščobe, v katerih najdemo transmaščobne kisline, uporabljajo predvsem v pekarski in slaščičarski industriji kot nadomestke za maslo. Vsebujejo jih na primer rogljički, zvitki, napolitanke, vaflji, piškoti ter masleni in maščobni prelivi in nadevi za torte. Transmaščobne kisline vsebuje tudi ocvrta hrana, kot so krofi, čips, ocvrto meso, krompirček, pa tudi mastna živila živalskega izvora.

Pečjak: Glavni strošek je razvoj tehnologije

S podjetij Žito in Don don, kamor spada Pekarna Grosuplje, so na naše vprašanje o načinu prilagoditve novim pravilom odgovorili, da njihovi izdelki že ustrezajo predpisom. V pekarni Pečjak transmaščobnih kislin ne uporabljajo že poldrugo desetletje in menijo, da se cene pekovskih izdelkov in sladic ne bi smele bistveno spremeniti. "Zavedati se moramo, da sta glavni strošek razvoj in nakup tehnologije. Za potrošnika se cena končnega izdelka ne bi smela povišati za več kot od dva do tri odstotke," je prepričan direktor pekarne Pečjak Silvester Pečjak. Iz slaščičarne Zvezda so nam sporočili, da pri izdelavi slaščic hidrogeniranih maščob tako rekoč ne uporabljajo. Zapisali so še, da so vse dobavitelje osnovnih sestavin obvestili o tem, da morajo biti njihovi izdelki v skladu z omenjenim pravilnikom, cene pa se zaradi novih pravil ne bodo spremenile.

UVHVVR: Veliki proizvajalci bolj ozaveščeni od manjših

Poklicali smo tudi v več manjših pekarn, vendar noben njihov predstavnik ni želel stopiti pred kamero. Eden izmed sogovornikov nam je povedal, da bodo izdelki zaradi novih pravil za približno 15 odstotkov dražji, v večini primerov pa se je odgovor glasil: "Nimamo časa, pokličite drugam." Antun Meštrović, predstavnik hrvaškega Mlinarja, ki ima v Sloveniji 22 poslovalnic, nam je pisno odgovoril, da so na nova pravila pripravljeni. Na vprašanje, ali bodo izdelki po novem dražji in ali bo med izdelki pri nas in na Hrvaškem, kjer podobne uredbe niso sprejeli, razlika, pa nismo dobili odgovora. "Opažamo, da so veliki proizvajalci živil ozaveščeni in dobro obvladujejo tveganje glede povečane količine transmaščobnih kislin v surovinah in živilih. Upamo, da se bodo tudi manjši proizvajalci začeli tega zavedati in da bo pri inšpekcijskih pregledih ugotovljenega čim manj neskladja, ker bo to pomenilo tudi večje varovanje zdravja potrošnikov," je povedala Andreja Bizjak, direktorica Inšpekcije na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Hrvaški in srbski proizvajalci prilagodili recepture

S podjetja Atlantic grupa so nam pojasnili, da so vsi izdelki, ki jih prodajajo na slovenskem trgu, že od lani usklajeni s pravilnikom. Poslali so nam tudi uradno izjavo za izdelke krovne blagovne znamke Štark iz Srbije, ki je v tem času spremenila recepture. Podoben odgovor nam je poslalo tudi hrvaško podjetje Kraš. Odgovora srbske Crvenke, ki na policah naših trgovin še vedno prodaja izdelke z delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami, nismo prejeli. Pri več trgovskih verigah smo našli tudi napolitanke podjetja Podravka, ki vsebujejo delno hidrogenirane rastlinske maščobe. Predstavnica podjetja Nina Rus Turuk nam je pojasnila, da je Podravka že lani spremenila recepture za slovenski trg ter da bodo do 4. aprila vse izdelke, ki vsebujejo neustrezne maščobe, zamenjali z novimi.

Gostinci trdijo, da niso prejeli navodil

Kako pa se na omejitev transmaščobnih kislin pripravljajo v gostinskih obratih? Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar nas je s svojim odgovorom presenetil: "Tisti, ki po tekočem traku postavljajo nova in nova pravila, bi morali tudi natančno povedati in pokazati, kako jih vpeljati v prakso. To se v tem primeru do danes ni zgodilo. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS-ju se sprašujemo, ali bodo morali naši gostinci v svojih kuhinjah imeti tudi laboratorije, da bodo lahko opravljali kemijsko analizo vseh jedi, ki jih pripravljajo?" Na Upravi za varno hrano menijo, da so imeli vsi, ki bodo morali upoštevati nova pravila, dovolj časa za prilagoditev, zato prve preglede načrtujejo že aprila. "Preverjali bomo sestavo margarin, olj in maščob ter primerjali vsebnost pri izdelkih in živilih s tem, kar je predpisano, in s tem, kar je označeno. Če sestava živil in surovin ne bo skladna s pravilnikom, jih bodo umaknili iz prodaje. Predvidene kazni za pravne osebe so od 2000 evrov dalje," je še pojasnila Andreja Bizjak.

Nekateri trgovci razprodajajo zaloge

Tudi trgovci imajo le še dobra dva tedna časa, da s polic odstranijo izdelke s transmaščobnimi kislinami. Nekateri so se že pred časom prilagodili novim pravilom, drugi pa v teh dneh hitijo razprodajati zaloge. V trgovini Jager v Celju smo našli tri izdelke, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe. Trgovec nam na vprašanje, kdaj jih namerava umakniti s polic, ni odgovoril. Kljub zagotovilom predstavnikov Eurospina, da je vsebnost transmaščobnih kislin v izdelkih v njihovih trgovinah manjša od dveh gramov na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, smo na policah našli izdelek, ki tej opredelitvi ne ustreza. V Hoferju so vsebnost transmaščobnih kislin omejili že leta 2009. Izdelkov z delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami ne boste našli niti v Lidlu. Iz Mercatorja, Spara in Tuša pa so nam sporočili, da so na nova pravila pripravljeni.

Kako škodljive so transmaščobne kisline? Zakaj je bila uporaba delno hidrogeniranih maščob tako razširjena, če so zelo škodljive? Kaj jih bo nadomestilo? Gre za dražjo surovino? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja bomo poskušali poiskati s strokovnjakoma dr. Tanjo Pajk Žontar z Biotehniške fakultete in dr. Igorjem Pravstom z Inštituta za nutricionistiko. Začnemo ob 17.30 na TV SLO 1.

Transmaščobam v Sloveniji so šteti dnevi