Uporabniki fenibut kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe. Foto: Pixabay
Uporabniki fenibut kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe. Foto: Pixabay

Kot so ugotovili v okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, tudi v Sloveniji mladi izdelke, ki vsebujejo fenibut, naročajo prek spleta. Uporabniki ga kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe.

Kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je fenibut depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek, stranski učinki pa so zaspanost, slabost, tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost, omotica, glavobol in alergijske reakcije. Ob večji uporabi se lahko pojavijo tudi težave s koordinacijo in izguba ravnovesja.

Velika težava je, ker uporabniki fenibuta hitro razvijejo toleranco, zato morajo zaužiti vedno večje količine za dosego želenega učinka. V primeru dolgotrajnega uživanja fenibuta se lahko pojavi tudi zasvojenost, opustitev pa je lahko težavna: spremljajo pa jo tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucinacije, slabost in bruhanje.

V Rusiji se fenibut uporablja kot zdravilo za zdravljenje tesnobe, depresije, nespečnosti in posttravmatskega sindroma. V večini evropskih držav in v ZDA pa fenibut ni odobren kot zdravilo, a ga je kljub temu mogoče kupiti na spletu, kjer ga oglašujejo kot prehranski dodatek ali kot nootropik.