Komisije so pregledale delo jeseniške splošne bolnišnice. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Komisije so pregledale delo jeseniške splošne bolnišnice. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo


V poletnih mesecih so se v jeseniški splošni bolnišnici zgodili štirje nevarni opozorilni dogodki s področja porodništva. Kot so pozneje pojasnili v bolnišnici, sta se zgodili dve smrti ploda v maternici pred prihodom v porodnišnico, en otrok je umrl med porodom, en novorojenček pa je umrl pet dni po premestitvi v ljubljanski klinični center.

Jeseniška bolnišnica je o dogodkih obvestila ministrstvo za zdravje in za preiskavo dogodkov sestavila komisije zdravstvenih strokovnjakov, v katerih sta sodelovala tudi dva zunanja zdravnika specialista ginekologije in porodništva. Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice, so komisije opravile podroben pregled medicinske dokumentacije, se pogovorile z zdravstvenim osebjem in na podlagi analize pripravile poročilo o dogodkih.

Komisije so ugotovile, da so pri dogodkih, kjer so se pojavili zapleti, sodelovale "različne ekipe, sestavljene iz strokovno usposobljenega zdravstvenega osebja, ki so med vodenjem nosečnosti in poroda delovale skrbno, s svojim najboljšim znanjem ter v skladu z veljavno klinično prakso".

So pa komisije bolnišnici podale priporočila za razvoj in oblikovanje določenih kliničnih poti v porodništvu. Kot dodajajo v bolnišnici, so o opozorilnih nevarnih dogodkih temeljito razpravljali, jih analizirali in poiskali najboljše poti, da bi jih v prihodnje pravočasno zaznali in preprečili.