Nujno je, da bolnik s srčnim popuščanjem spremeni svoj način življenja. Foto: Pixabay
Nujno je, da bolnik s srčnim popuščanjem spremeni svoj način življenja. Foto: Pixabay

Gre za resno kronično bolezen, ko srce ne prečrpava dovolj krvi za potrebe telesa, kar povzroča nabiranje tekočine v pljučih in drugih delih telesa. Kot navajajo na spletnih straneh delovne skupine za srčno popuščanje, bolezen nastane zaradi različnih prizadetosti srca, kot so srčni infarkt, visok krvni tlak, obolenja zaklopk in mišic srca, vnetij srca in prirojenih nepravilnosti srca, ki poškodujejo ali preobremenijo srce. Pomembno je, da bolnik skrbno spremlja znake bolezni in nemudoma opozori zdravnika, ko/če se ti spremenijo.

"Bolniki z blagim srčnim popuščanjem navadno tožijo zaradi večje utrujenosti, zmanjšane telesne zmogljivosti (predvsem pri hoji v hrib ali po stopnicah) in dušenja ob telesnem naporu. Bolniki z ishemično srčno boleznijo tožijo tudi zaradi bolečin za prsnico, ki se pogosto širijo v vrat, hrbet ali levo roko," pojasnjujejo na spletnem portalu eZdravje.

Nujno je, da bolnik spremeni svoj način življenja. Vzdrževati mora svojo telesno težo, omejiti vnos soli, tekočine, tudi alkohola, in maščob v telo, koristna je telesna dejavnost, razvada, kot je kajenje, pa bolniku le škodi. Priporočljivo je, da se cepi pred morebitnimi okužbami. Srčno popuščanje je ena redkih bolezni, a njena pogostost narašča, navajajo na eZdravje.

Ob evropskih dneh ozaveščanja o srčnem popuščanju so pripravili različne dejavnosti. Med drugim bodo v Splošni bolnišnici Jesenice v ponedeljek merili krvni tlak in odgovarjali na morebitna vprašanja o bolezni, pripravljajo tudi predavanje. Že v petek pa so v celjski bolnišnici na informacijski točki zainteresiranim predstavili vzroke, znake in zdravljenje srčnega popuščanja ter jim brezplačno izmerili krvni tlak in krvni sladkor.