Splošna bolnišnica Nova Gorica je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Splošna bolnišnica Nova Gorica je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič


"Dejansko smo na zadevo pogledali nekoliko širše, ne samo za zadnji dve leti. Zato sem kot predsednica sveta zavoda predlagala sklep, da se opravi revizija, zunanja revizija za obravnavo nabav na oddelku ortopedije, in to ne samo za kolčne proteze, pač pa tudi za vse tehnične pripomočke, ki so jih v tem obdobju uporabljali," je po seji sveta zavoda povedala predsednica sveta zavoda bolnišnice Anita Manfreda.

Nabavne cene bodo nato primerjali s cenami, po katerih so kupovali določene pripomočke v referenčnih bolnišnicah, ki so "nekako zasledovale najnižje cene tovrstnih pripomočkov", je dejala.

Od leta 2012 naprej
Za leto 2012 so se odločili, ker je bil tedaj podpisan okvirni sporazum, h kateremu je zdajšnja direktorica tudi podpisala aneks. "Dejansko nas zanima celovita informacija, ne le delna, tako kot je bila predstavljena v nedavni oddaji Tarča Televizije Slovenija," je še dodala Manfreda. V šempetrski bolnišnici je tega leta delovala tudi služba za javna naročila, zato svet zavoda zanima, kako so tedaj potekali postopki javnih naročil.

Direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je povedala, da zdaj poslujejo drugače, saj od februarja letos kupujejo kolčne proteze neposredno od proizvajalcev. Pravkar pa se izteka razpis, s katerim so pozvali vse ponudnike kolčnih protez k oddaji ponudbe za prihodnji dve leti.

Fikfakova je povedala še, da ne iščejo zgolj najnižje cene, pač pa želijo za sprejemljivo ceno kupiti dovolj kakovostne pripomočke, s katerimi uporabniki ne bodo imeli težav.

Razkritja Tarče
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica je dobavitelju kolčne proteze do zdaj plačevala po precej višji ceni kot primerljive ustanove drugod v Sloveniji, so razkrili v oddaji Tarča. Po pregledu javnih naročil so v šempetrski bolnišnici ugotovili, da so sicer vsi postopki in vse sklenjene pogodbe zakoniti in pravilni.

Sicer pa je ministrstvo za zdravje zaradi vseh očitkov in anonimk iz leta 2014 že uvedlo upravni nadzor, ki še vedno ni končan.