Reforma zdravstva bi po mnenju zdravniških organizacij morala med drugim zdravnikom zagotoviti ustrezne delovne razmere in spremeniti organizacijo javnih zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo
Reforma zdravstva bi po mnenju zdravniških organizacij morala med drugim zdravnikom zagotoviti ustrezne delovne razmere in spremeniti organizacijo javnih zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo

Kot je na kratkem sestanku za novinarje po seji koordinacije pojasnil predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Konrad Kuštrin, so na seji izoblikovali temeljne točke, ki bi jih reforma slovenskega zdravstvenega sistema morala vključiti. V koordinaciji zdravniških organizacij si želijo izhod celotnega zdravstva oz. vseh storitvenih dejavnosti v državi iz enotnega plačnega sistema.

Želijo si tudi spremembe organizacije javnih zdravstvenih zavodov. "Stvar očitno ne deluje," je dodal Kuštrin in opozoril, da zaradi sistema imenovanja v nadzornih odborih in svetih zdravstvenih zavodov zdravnikov skoraj ni.

Poleg tega pa bi morali zdravnikom zagotoviti tudi ustrezne delovne razmere tako z vidika financiranja zdravstva, zadostnega števila zdravnikov in opreme kot tudi zadostnega časa zdravnikov za njihove bolnike.

Absolutna svoboda dela
Absolutna svoboda zdravnikovega dela v zdravstvenem zavodu, pri zasebniku ali kombinirano bi po mnenju koordinacije morala biti ena izmed temeljnih točk reforme zdravstva. "Ob ekstremnem porastu potreb po zdravstvenih storitvah in majhnem številu zdravnikov je seveda omejevanje delovanja zdravnikov strel v koleno in logično je, da se čakalne dobe podaljšujejo," je pojasnil Kuštrin.

Na teh temeljnih točkah bodo izoblikovali tudi svoje zahteve, ki jih bodo naslovili na novo vlado, za katero pa upajo, da bo reformna. Pri tem pa bodo po Kuštrinovih besedah vztrajali, da bo vlada, kakršna koli že bo, upoštevala zakonsko določbo, da mora Zdravniška zbornica sodelovati pri oblikovanju zdravstvene zakonodaje.

"Potrebujemo resno reformo zdravstva, ne pa obližev na razpadajoče truplo," je dodal predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Dovnik si želi tudi, da bi bolnik postal osrednji deležnik v zdravstvenem sistemu.

Minister bi moral poznati zdravstveni sistem
O tem, s kom bi radi sodelovali kot z ministrom za zdravje, pa je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik dejala, da si želi, da bi bil sogovornik poznavalec zdravstvenega sistema. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina je poudaril, da koordinacija od novega zdravstvenega ministrstva pričakuje, da se bo vzpostavil dialog in da bodo skupaj zgradili boljši sistem od zdajšnjega.