Foto: AP
Foto: AP

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na lažne izjave, povezane z izdelki za razstrupljanje. Po podatkih podjetja Res-Pons, ki upravlja bazo podatkov P3 Professional, je 30 odstotkov prehranskih dopolnil vitaminov, k rastlinskim izvlečkom prištevamo 29 odstotkov izdelkov, med minerale pa 23 odstotkov prehranskih dopolnil, ki so na voljo na slovenskem trgu. Nekateri izdelki vsebujejo sestavine, ki spadajo v več kategorij, zato se te, prav tako pa tudi deleži, prekrivajo.

Neželeni učinki

Lani so zaznali neželene dogodke z izdelki iz naslednjih kategorij: rastlinski izvlečki, vitamini, minerali, aminokisline, maščobne kisline in glive. Podrobnosti o živilskih izdelkih, ki zaradi različnih dejavnikov predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, so dostopne na spletni strani evropskega sistema hitrega poročanja o živilskih izdelkih RASFF. Najpogostejše dvomljive ali škodljive sestavine so neavtorizirane nove živilske snovi, ki se pojavljajo v prehranskih dopolnilih.

Večino hranil dobimo s hrano

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da prehranskih dopolnil ni smiselno jemati vsepovprek. V večini primerov lahko vsa nujna hranila dobimo s hrano. Farmacevt Miran Balaban: »Dopolnila je smiselno jemati, ko je prehrana osiromašena, na primer v zimskem času, ali pa za tiste skupine ljudi, ki ne zaužijejo s hrano vsega, kar potrebujejo.« To so lahko vegetarijanci in vegani, nosečnice in doječe matere, starejši in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Za ljudi brez zdravstvenih težav ali posebnih zdravstvenih stanj uživanje dopolnil ni smiselno. Če z njimi pretiravamo, lahko zdravju celo škodimo.

Na slovenskem trgu imamo trenutno 6600 prehranskih dopolnil

Izmišljene navedbe

Stroka opozarja, da označbe na dopolnilih pogosto vsebujejo zavajajoče navedbe. Poleg tega učinki niso dokazani, trg s prehranskimi dopolnili pa je preslabo nadzorovan. Italijanski proizvajalec prehranskih dopolnil je pri oglaševanju svojega izdelka navajal lažne trditve in zlorabil ime Zveze potrošnikov Slovenije. V oglasni prilogi k dvema slovenskima revijama se je namreč pojavil oglas za Liverin Forte, v katerem je pisalo, da je Zveza potrošnikov Slovenije prehransko dopolnilo Liverin Forte razglasila za najvarnejši izdelek za razstrupljanje. Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov Slovenije: »Nobenega izdelka med prehranskimi dopolnili nikoli nismo razglasili za najvarnejšega. To je popolnoma izmišljena navedba.«

Nevarno prehransko dopolnilo

Primer so prijavili tržnemu inšpektoratu, ta pa ga je odstopil zdravstvenemu, ki ga zdaj proučuje. Zdravstveni inšpektorat je lani analiziral več kot 70 vzorcev prehranskih dopolnil. Med njimi je bil eden zdravju škodljiv. To je bilo prehransko dopolnilo za povečanje spolne moči; vsebovalo je sestavine, ki so v resnici zdravila.

Prek spleta tudi ponarejena zdravila

Daleč največ izdelkov vprašljive kakovosti je na prodaj prek spleta. Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo: »Tam pa praktično ni nadzora in tam se obljubljajo vse mogoče čudežne zdravstvene trditve, čudežni učinki in podobno.« Farmacevti poznajo primere, ko so ljudje kupili ponarejena zdravila in prehranska dopolnila, ki so bila strupena. Seznam lekarn, ki so registrirane za izdajo zdravil na spletu in zagotavljajo kakovost izdelkov, lahko potrošniki poiščemo na vladnem portalu.