V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih 49 testov na novi koronavirus SARS-CoV-2 (ki povzroča bolezen covid-19), vsi so bili negativni, je na izredni seji odbora DZ-ja za zdravstvo pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Zaradi izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se je v Ljubljani sešel odbor DZ-ja za zdravstvo, v Kopru so se srečali župani občin slovenske Istre, v Rimu pa poteka sestanek zdravstvenih ministrov sosednjih držav. Foto: Reuters
Zaradi izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se je v Ljubljani sešel odbor DZ-ja za zdravstvo, v Kopru so se srečali župani občin slovenske Istre, v Rimu pa poteka sestanek zdravstvenih ministrov sosednjih držav. Foto: Reuters

Vodstva bolnišnic: Pripravljeni smo, panika je odveč

V slovenskih bolnišnicah so na sprejem prvega pacienta, ki bo potencialno okužen, pripravljeni, so po popoldanskem sestanku ministrstva z vodstvi bolnišnic zagotovili pristojni.

V prvi fazi bosta bolnike sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa z območja Gorenjske.

Ministrstvo bo javnost vsak dan opoldne obvestilo o odvzetih brisih in morebitnih potrjenih primerih okužbe s koronavirusom.

Klinika za infekcijske bolezni v Ljubljani se sicer po besedah Lejko Zupančeve na morebitnega bolnika intenzivno pripravlja in ga ta hip lahko takoj sprejmejo tako na intenzivno enoto kot navadni oddelek. Trenutno imajo tudi dovolj zaščitne opreme.

"Moram reči, da je današnji sestanek dal marsikateri odgovor glede pripravljenosti bolnišnic. Pripravili smo se na prvi val morebitnih obolelih. Postavili smo sistem, kako se bo ob naraščajočem številu pacientov zdravilo okužene," je v izjavi za medije po sestanku poudaril Darko Čander z ministrstva za zdravje.

Bolnišnice prepovedujejo obiske in sprejemajo ukrepe

So pa že sprejeli določene ukrepe – nekatere bolnišnice, denimo klinični center v Mariboru, so že prepovedale obiske, nekatere bodo to storile v prihodnjih dneh, v sredo tudi ljubljanski UKC. Tam bodo poleg tega tudi poostrili dostope do kliničnega centra, uvedli triažo na urgenci in tako skušali bolnišnico obvarovati pred nenadzorovanim dostopom potencialno okuženega bolnika.

V sredo bo začela delovati tudi koordinacijska skupina, ki bo povezala vse bolnišnice. Za petek pa je Čander napovedal sestanek z zdravstvenimi domovi, da dorečejo natančne protokole dela, da bi se izognili nejasnostim in nepotrebni paniki.

O koronavirusu tudi na parlamentarnem odboru

Zaradi izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji je po mnenju ministrstva možnost pojava tega virusa pri nas sicer velika. Zato so člane odbora DZ-ja za zdravstvo na seji predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter drugi pristojni seznanili z informacijami o trenutnem stanju in preventivnih ukrepih, ki se izvajajo oziroma se bodo začeli izvajati.

Repar Bornšek je naštela vsa usklajevanja, ki v teh dneh potekajo, da bi Slovenija pojav koronavirusa pričakala čim bolj pripravljena in bi tako njegovo širitev lahko čim bolj omejili.

Dogovorili so se, da bodo ob pojavu okužbe na naših tleh bolnike usmerjali le v tiste javne zdravstvene ustanove, ki imajo 24-urno oskrbo in imajo dežurno službo. Na primarni ravni bodo to zdravstveni domovi. V bolnišnice bodo sprejemali le tiste s hujšim potekom bolezni.

Ker bodo v primeru širjenja okužbe odpovedovali elektivne operacije, se bodo dodatne postelje sprostile tudi na drugih oddelkih bolnišnic, zato računajo, da bo postelj za nameščanje hudo bolnih dovolj.

Kako ravnati, če sumite na koronavirusno bolezen?

Ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev

Danes so med drugim pripravili odgovore na številna vprašanja, ki jih ministrstva dobivajo z različnih resorjev, od tega, kako naj ravnajo javni uslužbenci ali kaj storiti z napovedanimi javnimi prireditvami. "S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske niso potrebne. Institucije morajo poskrbeti, da so zaščiteni zdravstveni delavci, organi na mejah, za ravnanje z zdravimi pa ni posebnih navodil," je pojasnila Repar Bornškova.

Glede vprašanja domnevnega pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce je Repar Bornškova navedla, da so se v zdravstvu še pred kratkim pripravljali na verjetno epidemijo ošpic, ki je bistveno bolj nalezljiva bolezen, zato bi po njenem prepričanju na primarnem zdravstvu "povsod morali imeti vsaj eno zaščitno obleko".

Se je pa država pridružila skupnemu javnemu naročilu EU-ja za nabavo dodatne zaščitne opreme, in te bo zagotovo dovolj.

24-urna infektološka linija že ves čas deluje za zdravstvene delavce, še za državljane pa je v tem trenutku ne morejo zagotoviti zaradi pomanjkanja infektologov. Ko bo dodatno izobraževanje v roku tedna dni končalo pet zdravnikov specializantov, pa bodo lahko podaljšali delovni čas telefonske linije NIJZ-ja, ki je državljanom trenutno na voljo med 9. in 17. uro.

Obalne občine pozivajo k prednostni obravnavi
Opoldne so se že sešli predstavniki vseh štirih obalnih občin in zdravstvenih ustanov.
V primeru potrjene bolezni bi bolnike za začetek zdravili na ljubljanski infekcijski kliniki in ne v regijski bolnišnici, kot je izolska. Enako pravijo na Goriškem. Pred šempetrsko bolnišnico že stojijo šotori, kjer bodo opravljali hitre teste, je za TV Slovenija poročala Karin Sabadin.

"Če pride do resnejše okužbe, je nadaljnje zdravljenje na infekcijski kliniki, vsekakor pa ne v regijski bolnišnici, kjer zdravimo tudi druge bolnike. Spustiti obolelega z virusno okužbo v bolnišnico je lahko zelo nevarno," je opozoril strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger.

Dogovorili so se tudi, da bodo obalne zdravstvene ustanove poskušale poiskati primeren prostor. "Nabavili bomo zabojnik, kjer ne bo izolacija, ampak izolirana ambulanta, kjer bodo pregledani ljudje, ki imajo potrjen sum na te infekte. Vzeti bodo brisi in narejeno bo to, kar je za paciente potrebno. Mi nismo predlagali uvedbe izrednih razmer, saj zato še ni potrebe, ampak sprostitev vsaj nekaj rezerv zaščitne opreme," je za Radio Slovenija pojasnila strokovna direktorica zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Istrske občine bodo sicer vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno, je po današnjem sestanku povedal koprski župan Aleš Bržan. Na vlado bodo zato naslovili prošnjo, da sprosti blagovne rezerve, čeprav ni razglašeno izredno stanje. V obalnih občinah želijo namreč zagotoviti, da bodo zadostne količine zaščitne opreme na ustreznih lokacijah pravočasno. Kot je poudaril Bržan, je zaščitna oprema namreč prva stvar, ki jo kdor koli, ki prihaja v stik s potencialno okuženimi osebami, potrebuje.
Želijo še, da se testiranja na okužbo z novim koronavirusom izvajajo tudi v Kopru.

Zdravniška zbornica poziva k vzpostavitvi vstopnih točk
Zdravniška zbornica je odgovorne pozvala k vzpostavitvi mreže vstopnih točk (vhodnih ambulant) po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z novim koronavirusom lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant in kontaktne številke bi morale biti javno objavljene za celotno Slovenijo in sporočene prek vseh medijev, dodajajo v zbornici in ocenjujejo, da bi država za te točke tudi laže zagotavljala ustrezne pogoje delovanja – to je ustrezno zaščitno opremo za vse zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore.

Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz pacientov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, kot za pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije. Kot še poudarjajo, se nanje obračajo zdravniki in zobozdravniki, ki iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa.

V primeru suma pokličite zdravnika po telefonu, ne hodite v ambulanto

Kot poroča Radio Slovenija, pristojni še enkrat pozivajo vse državljane, naj upoštevajo navodila in v primeru suma okužbe po telefonu pokličejo svojega zdravnika. Iz ljubljanskega kliničnega centra pa tudi iz drugih bolnišnic nam namreč sporočajo, da se posamezniki množično hodijo testirat brez vnaprejšnje napovedi. Vsi morebitni okuženi morajo biti namreč napovedani in napoteni na posebni vhod bolnišnice, da ne ogrožajo drugih bolnikov.

Suma na koronavirus v UKC-ju Maribor ovržena

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v ponedeljek posumili na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli. Oba testa sta bila negativna, je povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. "V UKC-ju Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo s tem virusom," je dodal.

Iz previdnosti so kljub temu prepovedali vse obiske v UKC-ju Maribor. "Za to smo se odločili iz čisto preventivnih razlogov," je pojasnil Lencl. Kot je dejal, so se na morebiten izbruh bolezni pripravljali že prej, prejšnji konec tedna, ko se je novi koronavirus pojavil v Italiji, pa so intenzivirali priprave. Zaradi bližine okužb je namreč večja verjetnost, da se virus pojavi tudi v Sloveniji.

SŠK: K maši le zdravi verniki

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) med drugim vernikom priporoča, da se verskih obredov udeležijo le, če so zdravi, ob vstopu v cerkev naj se ne križajo z blagoslovljeno vodo, obhajilo pa naj prejemajo samo na roko.

Že v prejšnjih tednih so imeli v UKC-ju Maribor nekaj posamičnih sumov na okužbo s SARS-COV-2, a so bili v vseh primerih testi negativni. Lencl to pripisuje večji ozaveščenosti in zato večji občutljivosti javnosti o nevarnosti okužbe. Obenem zagotavlja, da so v kliničnem centru ustrezno pripravljeni na morebiten izbruh bolezni.

Univerza v Ljubljani je pozvala zaposlene in študente, naj ostanejo doma

Prve ukrepe za omejitev širjenja virusa so v dogovoru z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport sprejeli na Univerzi v Ljubljani. Vse zaposlene in študente, ki so se v zadnjih desetih dneh zadrževali v italijanskih krajih Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo’ Euganeo v pokrajini Padova ali pa so bili v zadnjih desetih dneh v drugih krajih zunaj Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa, so pozvali, da ostanejo naslednjih 14 dni doma, ne glede na svoje počutje.

Povečano povpraševanje po zaščitnih maskah

Trgovine težav z zalogami za zdaj ne pričakujejo

Širjenje novega koronavirusa se odraža tudi na obisku trgovin, opažajo trgovci. Kupci namreč po njihovih navedbah opravljajo večje nakupe, več pa je predvsem povpraševanja po osnovnih živilih in izdelkih z daljšim rokom uporabe. Vsi mirijo, da težav z zalogami za zdaj ne pričakujejo. V Mercatorju so reakcijo kupcev, povezano s širjenjem virusa v sosednjih državah, pričakovali.

Posledice širjenja novega koronavirusa skrbijo tudi obrtnike, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Kot navajajo, so že prizadeti tisti, ki sodelujejo s Kitajsko, pa tudi tisti, ki so vezani na Italijo. Zlasti gostinci na Goriškem namreč opažajo velik upad italijanskih gostov. Prav zato na pomoč že kličejo državo.

Največje povečanje prometa opažajo v svojih trgovinah ob meji z Italijo, predvsem na Goriškem, trende rasti pa zaznavajo tudi drugod po državi. V porastu je sicer predvsem povpraševanje po osnovnih živilih, so pojasnili. Povečano število večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe v zadnjih dneh opažajo tudi v Sparu Slovenija in Hoferju. V Lidlu Slovenija pa so za STA povedali, da ob povečanem povpraševanju po trajnih in konzerviranih izdelkih opažajo tudi nekoliko povečano zanimanje za razkužila za roke. Ne glede na to zalaganje poteka normalno, so dodali. "Ker blago naročamo na dnevni ravni iz našega logističnega centra, so izdelki, četudi kak dan morda poidejo, naslednji dan normalno razpoložljivi," so zatrdili.

Popoldne so se oglasili še iz podjetja Engrotuš, kjer so prav tako nakazali, da je panika odveč. Po njihovih besedah imajo v trgovinah Tuš dovolj zaloge izdelkov, naredili pa bodo vse, da bodo prodajalne ustrezno založene tudi v prihodnje. "Ker blago na dnevni ravni dobavljamo iz lastnega logističnega centra, ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil," so sklenili.

Sorodna novica Sosednje države ne bodo zaprle mej z Italijo

V Rimu sestanek ministrov sosednjih držav

V Rimu je bil danes sestanek ministrov za zdravje sosednjih držav, ki ga je zaradi širjenja koronavirusa sklicala italijanska vlada. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister Aleš Šabeder, so govorili o nadaljnjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa.

Italija je po sestanku ministrov bližnjih držav sporočila, da bodo italijanske meje kljub izbruhu novega koronavirusa ostale odprte. V Italiji je okuženih 322, umrlo pa je deset ljudi. Prve primere okužbe so zaznali tudi na Hrvaškem in v Avstriji.

Ob meji: razlogov za preplah ni!
Obravnavo pacientov bo koordinirala posebna skupina