Potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess. Ladja naj bi bila v karanteni do srede. Foto: Reuters
Potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess. Ladja naj bi bila v karanteni do srede. Foto: Reuters

Še pred objavo zadnjih številk je kitajski zunanji minister Vang Ji dejal, da padanje števila novih obolelih kaže, da je epidemija pod nadzorom. "Sprejeli smo tako celostne preventivne in nadzorne ukrepe, ki so tako obširni, da si ne morem predstavljati, da bi jih lahko izvedla katera koli druga država."

Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?

Potem ko je število obolelih na začetku tedna zaradi spremenjenega štetja močno poskočilo, se od takrat zmanjšuje. V nedeljo so našteli 2.009 novih primerov, v soboto jih je bilo 2.641. Skupno je na Kitajskem zbolelo več kot 68.500 ljudi, število smrtnih primerov je 1.665, od tega največ v provinci Hubej, od koder se je bolezen širila drugam. Hubej s prestolnico Vuhan je že od 23. januarja skoraj v celoti odrezan od sveta, zaprti so šole, uradi in tovarne.

V provinci Hubej s 60 milijoni prebivalcev so medtem sprejeli nove ukrepe za zajezitev virusa. Ljudem so prepovedali zapustiti domove, razen v nujnih primerih. V vsakem gospodinjstvu bodo izhode dovolili le po enemu človeku, ki bo vsake tri dni lahko zapustil zgradbo in priskrbel hrano ter druge osnovne dobrine.

V večstanovanjskih blokih bo odprt le po en vhod, kjer bodo nameščeni varnostniki, ki bodo nadzirali, da v zgradbo vstopajo le stanovalci. Razen zdravstvenih centrov, živilskih trgovin, lekarn in hotelov bodo do nadaljnjega zaprta vsa podjetja. Razen za dostavo osnovnih dobrin bo prepovedana uporabo osebnih vozil, poroča BBC.

Nov ukrep so uvedli tudi v Pekingu, kjer bodo morali vsi povratniki v mesto za 14 dni v karanteno, sicer jih čakajo visoke kazni. Kitajska centralna banka bo vse zbrane bankovce razkužila, preden jih bo vrnila v obtok.

Prva žrtev v Tajvanu

Dezinfekcija. Foto: Reuters
Dezinfekcija. Foto: Reuters

Zunaj Kitajske je potrjenih nekaj več kot 500 primerov v 30 državah, umrlo je pet bolnikov, po eden v Franciji, Hongkongu, na Filipinih, Japonskem in v Tajvanu. 80-letni kitajski turist, ki je umrl v Franciji, je prva žrtev virusa v Evropi. "Naš zdravstveni sistem moramo pripraviti na možno pandemsko širjenje virusa in posledično širjenje virusa po Evropi," je dejala francoska zdravstvena ministrica Agnes Buzyn. V nedeljo je virus prvo žrtev zahteval v Tajvanu. Kot je dejal tajvanski minister za zdravje, je umrl moški v 60. letih, ki je imel diabetes in hepatitis B, ki v zadnjem času ni potoval. V Tajvanu so sicer do zdaj ugotovili 20 primerov bolezni.

Okuženi Američani z ladje Diamond Princess ne smejo domov

Na ladji za križarjenje Diamond Princess s 3700 ljudmi na krovu, med njimi je šest slovenskih državljanov, ki je zasidrana pred pristaniščem v Jokohami, je največje število obolelih zunaj Kitajske. Potrdili so še 70 novih obolelih, tako da se je skupno število povečalo na 355.

Ameriške oblasti so začele izvajati evakuacijo svojih državljanov, ki jih bodo z dvema letaloma prepeljali v domovino. Doslej so z ladje evakuirali 400 Američanov, med katerimi pa je 40 okuženih z novim koronavirusom, ki se ne bodo smeli vrniti v domovino in bodo ostali na zdravljenju na Japonskem, poroča BBC. Tudi tisti, ki se bodo vrnili v ZDA, pa bodo morali po prihodu 14 dni ostati v karanteni.

Nekateri Američani na ladji so medtem odklonili prevoz v domovino in bodo počakali do izteka karantene 19. februarja.

Še več držav – med njimi Kanada, Južna Koreja, Izrael in Italija – načrtuje evakuacijo svojih državljanov. "Včeraj smo se odločili, da pošljemo letalo in pripeljemo 35 Italijanov domov," je prek Twitterja sporočil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Diamond Princess je v karanteni že od 3. februarja.

Potniki še zmeraj na ladji ob obali Japonske

Okužbo potrdili med potniki na ladji Westerdam

Ladja Westerdam pred obalo Kambodže. Foto: Reuters
Ladja Westerdam pred obalo Kambodže. Foto: Reuters

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi med potniki z ladje za križarjenje Westerdam, ki ji je vplutje in izkrcanje potnikov v petek dovolila Kambodža. Okužbo so potrdili pri 83-letni Američanki, ki je iz Kambodže odpotovala v Malezijo. Malezijske pristojne oblasti so danes sporočile, da so potnico odpeljali v bolnišnico v malezijski prestolnici Kuala Lumpur.

Ameriška turistka je bila med 145 potniki, ki so se želeli prek Malezije vrniti domov. Ob prihodu v Malezijo sta skupaj s soprogom dobila simptome, ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom. Test pri 85-letnem soprogu je bil negativen.

Ši Džinping že januarja vedel za okužbo

Kitajski predsednik Ši Džinping pa je očitno vedel za izbruh novega koronavirusa že več tednov, preden je javno spregovoril o njem in pozval k ukrepom za zajezitev epidemije, kaže prepis predsednikovega govora, ki so ga v soboto objavili mediji blizu vladajoči komunistični stranki. V nagovoru 4. februarja je namreč Ši povedal, da je na sestanku najvišjih predstavnikov stranke 7. januarja "zahteval delo na preprečevanju in nadzoru novega koronavirusa".

Njegovega poziva lokalne oblasti v provinci Hubej niso docela upoštevale, saj so med drugim 18. januarja dovolile množični obed 40.000 družin v Vuhanu s ciljem postavitve Guinnessovega rekorda, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Do objave predsednikovega govora je prišlo po tem, ko je bilo več lokalnih in regionalnih predstavnikov v Hubeju zaradi neustreznega ravnanja ob izbruhu virusa razrešenih.

Negativni vplivi virusa na gospodarstvo

Kitajske oblasti so zaradi izbruha bolezni odredile podaljšanje počitnic ob praznovanju kitajskega novega leta, kar ima posledice tudi za gospodarstvo. Še vedno je večina tovarn zaprtih, kar vpliva na celoten gospodarski cikel v vseh panogah, od telefonske industrije do proizvodnje avtomobilov.

Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da je nemogoče napovedati, kam se bo epidemija širila najprej. "Skrbi nas nadaljnje povečevanje števila obolelih na Kitajskem. Skrb vzbujajoče je tudi, da mednarodna skupnost položaja ne zaznava kot nujnega za financiranje ustreznega odziva." Kot je dejal, jih najbolj skrbi morebitno širjenje virusa v države s šibkejšimi zdravstvenimi sistemi.

Države umikajo svoje državljane z ladje na Japonskem