V Sloveniji je od leta 1951 na voljo učinkovito in varno cepivo proti tetanusu, zaradi cepljenja pa se je pojavnost bolezni tudi močno znižala. Foto: EPA
V Sloveniji je od leta 1951 na voljo učinkovito in varno cepivo proti tetanusu, zaradi cepljenja pa se je pojavnost bolezni tudi močno znižala. Foto: EPA

Tetanus ali mrtvični krč je bolezen, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije clostridum tetani. Spore te bakterije pa so zaradi živalskih iztrebkov lahko prisotne tudi v zemlji. Bolezen se namreč prenaša prek ran, ki so onesnažene z zemljo, v kateri so spore bakterije clostridum tetani. Za tetanusom lahko zboli vsakdo, tudi tisti, ki je bolezen že prebolel.

Od leta 1951 je v Sloveniji na voljo varno in učinkovito cepivo, zaradi katerega se je pojavnost bolezni močno znižala. Cepljenje se namreč izvaja v rednem programu za otroke in odrasle. Tetanus je namreč v kateri koli stopnji bolezni nujno stanje, ki zahteva bolnišnično obravnavo s stalnim nadzorom.

Otrdelost, težave pri požiranju, krči sapnika ...
Kot prvi znak se najpogosteje pojavijo otrdelost in krči v žvekalnih mišicah, nato sledijo otrdelost vratu, težave pri požiranju, krč glasilk in mišic sapnika, krči po celotnem telesu, močno okrepljeni refleksi, potenje in povišana telesna temperatura.
Zaznavni del živčevja ni prizadet, zato je bolnik pri polni zavesti.

Pri novorojenčkih se kot prvi znak pojavi odsotnost sesanja, nato prenehajo pridobivati težo, njihova telesa pa postanejo otrdela. Zaradi krčev lahko pride do zlomov hrbtenice in drugih kosti, lahko pa se pojavijo tudi srčne motnje in koma.

Cepljenje je vključeno v obvezni program
Cepljenje proti tetanusu je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Tako pred boleznijo zaščitijo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa B in otroški paralizi.

Preostale tri odmerke dobijo v starosti od enega do dveh let, v tretjem razredu osnovne šole in med 16. in 18. letom starosti ob sistematskem pregledu v srednji šoli. Nadalje se priporoča en poživitveni odmerek na vsakih deset let oziroma ob poškodbi.

Spet pojav tetanusa v Sloveniji
Spet pojav tetanusa v Sloveniji