ZZZS je javni razpis danes objavil v časniku Delo in uradnem listu. Foto: BoBo
ZZZS je javni razpis danes objavil v časniku Delo in uradnem listu. Foto: BoBo

Generalnega direktorja ZZZS-ja sicer na predlog upravnega odbora imenuje skupščina zavoda za štiri leta. K njegovemu imenovanju pa mora dati soglasje tudi državni zbor.

ZZZS trenutno kot vršilec dolžnosti vodi Samo Fakin. Kot generalnemu direktorju mu je mandat potekel že maja lani. Skupščina ZZZS-ja je po zadnjem izpeljanem razpisu sprejela sklep, da Fakina imenujejo za generalnega direktorja tudi v naslednjem mandatnem obdobju, a za sklep ni bilo soglasja DZ-ja. Skupščina zavoda ga je zato maja lani imenovala za vršilca dolžnosti, in sicer do imenovanja generalnega direktorja, a najdlje za eno leto.

Tudi Fakin se bo prijavil
Fakin je že napovedal, da se bo na razpis vnovič prijavil, saj je v zadnjih dveh mandatih in letu vodenja ZZZS kot v. d. generalnega direktorja deloval uspešno, "še posebej, če primerjam delovanje oblastnika na področju zdravstva". "Imamo rešitve. Iz analize zdravstva in resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnjih 10 let se vidi, da povzamejo rešitve, ki jih je ZZZS pripravil leta nazaj," trdi Fakin.

Poudarja, da se mora politika umakniti iz operativnega delovanja ZZZS-ja. "Denar za zdravje zberejo plačniki prispevkov in ti imajo pravico avtonomno odločati, kdo jih bo upravljal, ne pa da vodstvo ZZZS-ju vsiljuje politika," je poudaril in dodal, da bo upravnemu odboru ZZZS-ja predlagal zakonske spremembe, kako bi spremenili organizacijo ZZZS v javno podjetje.

Na vprašanje, ali vidi sploh kakšne možnosti, da ga DZ potrdi, Fakin pravi, da ga "to v tem trenutku niti ne zanima". "Ne bom se sekiral, če bom še enkrat izgubil v DZ-ju. Bomo pa videli, kdo bo imel več od tega," je dejal in dodal, da ga trenutno kadrovanje v zdravstvu spominja na tragikomedijo.

Pogoji za direktorja
Med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, so izobrazba, pridobljena po študijskih programih izobrazbe druge stopnje, ter najmanj pet let delovnih izkušenj, ki dokazujejo, da imajo kandidati strokovne, vodstvene, organizacijske in druge poslovodne sposobnosti za opravljanje dela. Poleg tega morajo kandidati predložiti program za štiriletno mandatno obdobje v skladu z opredeljeno strategijo razvoja zdravstvenega zavarovanja.

Prijave morajo kandidati predložiti v 30 dneh, torej do 15. februarja do 12. ure. Izpolnjevanje pogojev in sposobnost kandidatov za opravljanje dela se bosta presojala na podlagi navedb v prijavi ter pogovorov s kandidati, ki jih bo upravni odbor ZZZS opravil na začetku marca, piše v razpisu.