Trenutno se na operacijo malignoma prostate v UKC-ju z napotnico z oznako zelo hitro čaka 155 dni. Foto: BoBo/Borut Živulović
Trenutno se na operacijo malignoma prostate v UKC-ju z napotnico z oznako zelo hitro čaka 155 dni. Foto: BoBo/Borut Živulović

Robotski sistem seveda ne izvede operacije sam, pač pa učinkovito pomaga kirurgu z večkratno povečavo slike, odpravlja tresenje rok, kar omogoča izredno natančno gibanje instrumentov in odstranitev rakave prostate z največjo mogočo ohranitvijo zdravih tkiv. Še pomembnejše pa so prednosti, ki jih prinaša v primerjavi s klasično metodo bolnikom. Zaradi manj invazivnega posega, predvsem manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, so iz bolnišnice odpuščeni že drugi ali tretji dan.

V UKC-ju Ljubljana naj bi prve robotske operacije začeli 1. julija, letno pa naj bi jih izvedli 200. Za to bodo potrebovali dodatnih 500 tisočakov, za toliko so te operacije dražje od klasičnih.

Ljubljanski UKC robota Da Vinci dobiva več kot deset let pozneje kot celjska bolnišnica, kjer so letos sami kupili že novega, sicer robota predzadnje generacije, ki je bil nekaj časa na simpozijih na ogled, vendar ni bil nikoli v uporabi. Letno izvedejo do 300 operacij.

Za ljubljanskega, dobavitelj je družba ab medica iz Italije, proizvajalec pa Intuitive Surgical iz ZDA, je ministrstvo odštelo 3,1 milijona evrov oziroma 2,6 brez DDV-ja, v ceno pa so vključeni dodatna konzola, simulator in dodatki za 120 posegov. Trenutno se na operacijo malignoma prostate v UKC-ja z napotnico z oznako zelo hitro čaka 155 dni, v Celju pa okoli 90.