Vsi, ki so se na dobrodelni dogodek prijavili so lahko tekli ali hodili na dva, štiri ali osem kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Vsi, ki so se na dobrodelni dogodek prijavili so lahko tekli ali hodili na dva, štiri ali osem kilometrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot posebne udeležence so pred začetkom teka in hoje predstavili 84 dijakinj in dijakov gimnazije Poljane in tudi najstarejšo, 83-letno udeleženko Heleno Žigon.

Jankovič in Mojca Senčar
Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan, ki sicer ni tekel, je pa vsem zaželel, da se v parku Tivoli nihče ne izgubi. "Če se kakšen izgubi, ga pridem iskat pozneje," je zatrdil. Foto: MMC RTV SLO
10. tek za srce

Združenje Europa Donna o katerem smo že pisali je letos že osmo leto zapored organiziralo Tek in hojo za upanje pod sloganom "Zaveži za življenje". Tradicionalno športno druženje predstavlja uvodni dogodek v rožnati oktober, svetovni mesec boja proti raku dojk.

Senčarjeva: Druženje je izjemno pomembno za premagovanje bolezni
Ob 9. uri je se je začela registracija udeležencev, kateri je sledilo vodeno ogrevanje. Nato so v uvodnem nagovoru vse navzoče nagovorili predsednica Europe Donne Mojca Senčar, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ministra za zdravje je nadomeščala direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, spregovoril pa je tudi vodja državnega presejalnega programa za raka dojk Dora Maksimiljan Kadivec.

Letos se je na tek in hojo za upanje prek spleta prijavilo kar 498 ljudi, še več pa jih je prišlo brez predprijave. Tako je bilo v parku Tivoli več kot 1000 obiskovalcev, nekaj manj kot 800 pa se jih je udeležilo teka in hoje.

Predsednica združenja je izpostavila, da je poleg ozaveščanja ljudi o bolezni izjemno pomembno tudi druženje. "V današnjem času, ki ni prijazen do ljudi, lahko človeku, ki se na primer sooča z izgubo službe in tudi z boleznijo hkrati, zelo težko in takšno druženje, kjer se srečujejo s svojimi sotrpini in tudi z zdravimi mu omogoča, da vidi, da v tej zgodbi ni sam," je poudarila.

Glasbena, zabavna in plesna popestritev
Tradicionalni dobrodelni tek oziroma hoja za upanje po parku Tivoli se je začel ob 11. uri. Vsak posameznik je lahko izbiral med tremi različnimi dolžinami proge, in sicer dva, štiri ali osem kilometrov. Po prihodu v cilj, ko so simbolično "zavezali za življenje" pa je sledil zabavni program. Zapela sta Gušti in Nuška Drašček, zbrane je nasmejala Lucija Ćirović, dogodek pa je popestril tudi nastop plesne skupine pod vodstvom Nike Kljun plesne šole Bolero.

15. oktober, Evropski dan zdravih dojk

Dan zdravih dojk bo Europa Donna obeležila z dogodkom na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer se bodo zbrale članice in podporniki združenja Europa Donna. Mimoidoči jih bodo lahko spoznali, jih vprašali za nasvet ali z njimi samo poklepetali.


Z zbranimi donacijami pomoč bolnicam v finančni stiski
Z udeležbo na teku in s plačilom donacije, ki je v Ljubljani znašala 10 evrov, so udeleženci podprli prizadevanja Europe Donne in prispevali v sklad, s katerim v združenju želijo pomagati bolnicam z rakom dojk, ki so se znašle v težki finančni situaciji. Nekatere namreč nujno potrebujejo zdravstveno pomoč, ki je ZZZS ne krije, kot na primer zdravljenje limfedema, psihična podpora itd. Prav tako želijo pomagali bolnicam, ki so ostale brez dela, hkrati pa jih je prizadela še bolezen.
Z dobrodelnim tekom in hojo je organizatorjem uspelo zbrati osem tisoč evrov, denar pa bo, kot je zagotovila Senčarjeva, zagotovo odšel v prave roke. Zbranim donacijam bodo dodali tudi izkupiček od prodanega blaga na teku ter druge donacije podpornikov Europe Donne, zbrane do konca rožnatega oktobra.
Tek in hoja bosta organizirana tudi v Mariboru, in sicer v soboto, 1. oktobra, ter Dolenjskih Toplicah v četrtek, 13. oktobra.

Kot posebne udeležence so pred začetkom teka in hoje predstavili 84 dijakinj in dijakov gimnazije Poljane in tudi najstarejšo, 83-letno udeleženko Heleno Žigon.

10. tek za srce