Samo Fakin je zdravstveno blagajno vodil dobrih devet let. Foto: BoBo
Samo Fakin je zdravstveno blagajno vodil dobrih devet let. Foto: BoBo

Ali bo kandidat za ministra za zdravje, resor bo pripadal LMŠ -ju, Fakin prepušča odločitvi predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Fakin je ob tem povedal, da zdravstvo dobro pozna: "In znam to delati." Kakšnih preuranjenih napovedi ne želi dajati, saj da "se lahko marsikaj zgodi". "Čim daš glavo ven, začne pihati," je ponazoril.

Ali lahko računa na podporo strank obetajoče se koalicije, saj jo bodo med drugim tvorile tudi stranke, ki ga v preteklem mandatu niso podprle pri kandidaturi za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pa ni želel komentirati. "Ti ljudje so tudi nenehno govorili, da v politiki ne smeš gojiti zamer," je dejal in dodal, da je šlo pri vprašanju njegove nepotrditve za generalnega direktorja javne zdravstvene blagajne pred nekaj leti za bitko položajev, medtem ko mu ni nihče očital nič konkretnega.

LMŠ bo sicer poleg zdravstvenega vodil še tri resorje: notranje zadeve, javno upravo in finance. Za vodenje slednjega se Šarec pogovarja z dosedanjo ministrico Matejo Vraničar Erman. Ta je imela po neuradnih informacijah nekaj zadržkov predvsem glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe in naj bi želela zagotovila, da bo vlada spoštovala fiskalno pravilo. Kot je slišati neuradno, pa se stvari premikajo v pozitivno smer.

Na čelu notranjega ministrstva so nekateri mediji že videli aktualnega državnega sekretarja, ki ga je javnost spoznala ob begunski krizi, Boštjana Šefica. Vendar je zatrdil, da se z nikomer ne pogovarja o prevzemu katere koli funkcije.