Zobozdravniki razmišljajo o odcepitvi od zdravniške zbornice. Foto: EPA
Zobozdravniki razmišljajo o odcepitvi od zdravniške zbornice. Foto: EPA

Predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije Marko Bitenc pričakuje podporo skupščine pri razpisu referenduma, saj je interes zobozdravnikov jasen. Po njegovih navedbah so zobozdravniki izvedli anketo, ki je pokazala na podporo odcepitvi od zdravnikov. "Interes zobozdravnikov je jasno izražen. Jasno je urejena tudi samoregulacija samostojnih poklicev in zobozdravništvo je samostojen poklic. V EU-ju so tudi samo tri države, kjer imajo zdravniki in zobozdravniki skupno zbornico," je pojasnil Bitenc, ki je predlagal pobudo za razpis referenduma skupščinskemu odboru zbornice, ta pa jo je soglasno podprl.

Po mnenju Bitenca je odcepitev zobozdravnikov in ustanovitev lastne zbornice njihova legitimna pravica. Zato tudi pričakuje, da bodo člani zbornice podprli predlog za razpis referenduma. Če bo ta izveden, bodo glede na zbornične akte o odcepitvi odločali vsi člani zbornice, tudi zdravniki. "A če bi želeli zdravniki povoziti voljo zobozdravnikov, bi bilo enako kot pri odnosih med Španijo in Katalonijo," je dejal Bitenc.

Po njegovem mnenju bi lahko referendum izvedli jeseni, tako bi bilo tudi dovolj časa za kampanjo. Ideja o odcepitvi zobozdravnikov iz skupne zbornice zdravnikov in zobozdravnikov sicer ni nova. V svojih programih so jo imeli tudi že nekateri predsedniki zbornice, med njimi tudi aktualna predsednica Zdenka Čebašek-Travnik.

Čebašek-Travnikova je v programu, s katerim se je potegovala za položaj predsednice zbornice, med drugim obljubila, da bo zbornica pod njenim vodstvom zaživela z združenimi močmi in da bodo zobozdravnikom omogočili enakopravnost in avtonomijo.

Za avtonomijo zobozdravnikov in za njihovo samostojno zbornico se je pred prevzemom mandata leta 2012 zavzemal tudi njen predhodnik Andrej Možina, česar pa v štiriletnem mandatu ni uresničil, češ da se v svojem mandatu ni srečeval z zahtevami po samostojni zobozdravniški zbornici.