Medicinske sestre so nezadovoljne s plačilom za svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Medicinske sestre so nezadovoljne s plačilom za svoje delo. Foto: MMC RTV SLO

V sindikatu zato pozivajo, naj enaka merila veljajo za vse v zdravstvu. Po njihovih besedah sta se vodstvi bolnišnic v Slovenj Gradcu in Celju odločili, da zdravnikom za dežurstvo, ki ga opravljajo v enakih pogojih kot medicinske sestre v timu z njimi, plačajo nadure, medtem ko so medicinske sestre plačane za delo v dežurstvu.

Pri tem predsednica sindikata Jelka Mlakar opozarja, da celotna zgodba plačila dežurnega mesta ni nastala zaradi medicinskih sester, ampak zaradi preplačanih zdravnikov. Poleg tega je opozorila še na to, da večina zavodov zaradi nejasnosti določb ne izplačuje dodatkov za delo z bolniki s telesno, duševno in senzorno motnjo v razvoju ter demenco, čeprav se po kolektivni pogodbi za javni sektor mora izplačevati.

Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je posegla v plačilo nadur in dežurstev, je začela veljati 1. januarja letos. Isti dan je začel veljati tudi pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Ministrstvo se ne želi vmešavati
Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je vodstvo bolnišnic dolžno na osnovi omenjenega pravilnika organizirati neprekinjeno 24-urno zdravstveno varstvo za celoten tim, torej za zdravnike in medicinske sestre. Zato je tudi v njihovi pristojnosti usklajevanje interesov tako zdravnikov kot drugega medicinskega osebja.

V sindikatu pa pozivajo ministrstvo za zdravje k ureditvi težav, na katere opozarjajo. Sicer Mlakarjeva napoveduje, da bodo pozvali medicinske sestre, naj delajo samo v obsegu svojega delokroga ter naj umaknejo soglasja za delo prek polnega delovnega časa. Če pa to ne bi zadostovalo, napovedujejo tudi stavko.