Poskrbeli so za zdravnike, na druge pa pozabili, opozarjajo zdravstveni delavci. Foto: BoBo
Poskrbeli so za zdravnike, na druge pa pozabili, opozarjajo zdravstveni delavci. Foto: BoBo

Zdravniki bodo sicer morali delati več, a bodo lahko brez skrbi, saj bodo več tudi plačani, so v odzivu na sporazum zapisali v Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC). Opozarjajo, da pri tem nihče ne omenja medicinskih sester, strežnic, vzdrževalcev in zdravstvenih administratork.

"Lahko torej upravičeno domnevamo, da bodo zdravniki v času, ko bodo dodatno delali, zato da se bodo čakalne vrste skrajševale, tudi sami čistili operacijske sobe, iskali kartoteke, asistirali in opravljali vse drugo delo, zaradi katerega lahko delovni proces v zdravstvu sploh teče," se sprašujejo v sindikatu.

Mladi zdravniki za variabilno nagrajevanje za vse javne uslužbence
V sporočilu za javnost pa so Mladi zdravniki Slovenije zapisali, da skupaj z zdravniškimi sindikati podpirajo prizadevanja drugih sindikatov za izboljšanje delovnih pogojev in boljše nagrajevanje vseh zdravstvenih profilov.

Zavrnili pa so očitke, da so zdravniki tisti, ki povzročajo čakalne dobe in navedbe označili za lažne in zlonamerne. "S čakalnimi dobami se srečujejo v najrazvitejših državah sveta, kjer imajo veliko več zdravnikov, ki opravijo veliko manj pregledov od slovenskih kolegov. Se pa v teh državah … zavedajo, da je za nastanek čakalnih dob najbolj odgovorna zdravstvena politika," so zapisali.

Poudarili so, da sporazum primarno ureja standarde in normative za zdravniške poklice, brez katerih se, skupaj z variabilnim nagrajevanjem in enakomerno razporejenostjo zdravstvenega kadra za vse prebivalce, ni moč lotiti čakalnih dob in višje kakovosti zdravstvene obravnave. "Sprejeta prizadevanja so vezana na zdravstveni tim, saj je delo v zdravstvu timsko in ne individualno," so ob tem pojasnili in dodali, da je variabilno nagrajevanje prava pot za nagrajevanje vseh, ki bodo s svojim delom doprinesli koristi bolnikom.

Uvajajo še variabilni del za preseganje načrtov
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta namreč v soboto zvečer vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke.

Ta poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Vključuje pa tudi dogovor o spremembah pravilnika o plačilu za delo po podjemnih pogodbah in o umiku pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Da bo sporazum veljaven, ga mora potrditi še vlada.

Niso vsi v zdravstvu zadovoljni s parafo sporazuma
Niso vsi v zdravstvu zadovoljni s parafo sporazuma