Zdravstveni sindikati ministra Sama Fakina med drugim opozarjajo na problem zapiranja oddelkov in pomanjkanje medicinskih sester. Foto: BoBo
Zdravstveni sindikati ministra Sama Fakina med drugim opozarjajo na problem zapiranja oddelkov in pomanjkanje medicinskih sester. Foto: BoBo
Razočarane medicinske sestre

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je rezultate današnjega sestanka z ministrom Fakinom komentirala z besedami: "Nismo niti dobre volje niti optimistični." Po njenih besedah je "zelo skrb vzbujajoče", ker minister ni znal odgovoriti, kako obdržati zdravstveni kader, da ne bo uhajal.

Fakin je po sestanku v izjavi za medije napovedal, da bodo "uporabili številke in se odločali na podlagi podatkov". Poudaril je, da ministrstvo za zdravje ne bo začelo pogajanj z zdravstvenimi sindikati, saj je zanje odgovorna vladna pogajalska skupina. Kot je dodal, za zdaj ni predvideno, da bi se posamezni ministri pogajali s posameznimi skupinami sindikatov.

Mencingarjeva je to, da Fakin nima mandata vlade za pogajanja s sindikati, označila kot "zelo slabo." Napovedala je, da se bo kmalu sestal republiški odbor sindikata delavcev v zdravstveni negi. Poudarila je, da kljub razočaranju nad sestankom ne želi prehitevati z grožnjo stavke, ki pa vendarle "ni tako nerealna."

"Minister pritlehno grozil glede standardov in nadzora"
Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je dejal, da so od ministra Fakina zahtevali, naj "vsaj tako kot drugi ministri podpre svoj resor, odpre kritične točke, da nam ne bo treba izstopati iz enotnega plačnega sistema". Poudaril je, da jim minister tokrat ni nič obljubil, "razen tega, da bo pregledal vse številke". Po Vukadinovičevem mnenju je minister pritlehno "grozil glede standardov, normativov, kontrol, nadzora in tako naprej".

Predsedniku sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorju Muževiču se zdi najpomembnejše, da se bodo končno lahko pogovarjali "z ministrom, ki dejansko nekaj ve o zdravstvu. Izrazil je pričakovanje, da bo minister držal današnjo obljubo, "da bo kakršne koli spremembe v sistemu utemeljil na objektivnih dejstvih in številkah". V tem primeru Muževič ne pričakuje težav v komunikaciji z zaposlenimi v zdravstvu, tako z medicinskimi sestrami kot z zdravniki.

Težave zaradi "organizacije, menedžmenta in upravljanja bolnišnic"
Ob tem je minister dejal, da zahtev zaposlenih v zdravstveni negi v zvezi s kadrovskimi standardi in normativi za zdaj ne more komentirati, saj se še mora podrobno seznaniti z zdajšnjim stanjem na tem področju. "Je pa to stvar pogajalskih skupin," je opozoril in dodal, da do težav prihaja tudi zato, "ker ponekod šepajo organizacija, menedžment in upravljanje bolnišnic".

V zvezi z vprašanjem kompetenc srednjih medicinskih sester, ki delajo na mestih diplomiranih sester, je Fakin dejal, da bodo na ministrstvu zadevo proučili in se v najkrajšem času odločili. Na vprašanje, kako preprečiti zapiranje oddelkov zaradi pomanjkanja sester, pa je odgovoril, da bodo tudi v tem primeru "uporabili številke".

Minister in vlada naklonjena enotnemu plačnemu sistemu
"Prvi podatki kažejo, da je na nekaterih oddelkih dejansko premalo medicinskih sester, na nekaterih pa ne," je pojasnil minister. Po njegovih besedah ne prihaja do normalnih menedžerskih prerazporeditev kadrov med oddelki: "Menedžment mora poskrbeti, da je na kritičnih mestih vedno zaloga kadra, ki lahko nadomesti manjkajoče." Fakin je ob tem poudaril, da se je doslej premalo ukvarjalo z menedžmentom zdravstvenih zavodov.

Sicer se je današnjega sestanka med ministrom in zdravstvenimi sindikati udeležil tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Opozoril je, da sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Kot je pojasnil, so ministra vprašali, kakšno je njegovo stališče do enotnega plačnega sistema: "Zatrdil je, da zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem."

Razočarane medicinske sestre