Odbor DZ-ja za zdravstvo je na nujni seji razpravljal o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus. Sejo parlamentarnega odbora je zahtevala poslanska skupina SDS-a. Kot je ugotavljala poslanka Jelka Godec, pred sklicem seje namreč ni bilo ustreznih informacij in konkretnih odgovorov vlade in pristojnih zdravstvenih organizacij, a se je v preteklih dneh to spremenilo. Hkrati je opozorila na pomen močne koordinacije pristojnih služb in na prezasedenost bolnišničnih oddelkov že v primeru gripe.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zdravstveni zavodi imajo navodila za primer pandemije

Generalna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je med izvedenimi ukrepi med drugim izpostavila priporočila za potnike, ki visijo na vseh vstopnih točkah v državo ter v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, z navodili pa so po njenih besedah seznanjeni tudi v pristaniščih in na letališčih.

"Zdravstveni delavci so dobili konkretne podatke. Vsi zavodi imajo lastne načrte v primeru pojava pandemije," je pojasnila in dodala, da so poti ukrepanja v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom zelo jasno določene. Po njenih besedah trenutno tudi ni nobene potrebe po dodatnih ukrepi v šolah in vrtcih.

Predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izvedli obširno izobraževanje zdravstvenih delavcev, imajo pa tudi ustrezen načrt, ki je po njenih besedah dobro služil v času pandemske gripe. V mariborskem UKC-ja pa poleg zdravstvenih delavcev izobražujejo tudi preostalo osebje, na primer službo za čiščenje.

Tako Lejko Zupančeva kot direktor Klinike Golnik Aleš Rozman sta izpostavila zasedenost prostorov in pomanjkanje ustreznih zmogljivosti v primeru večjega števila obolelih. "V Sloveniji bo treba izboljšati bolnišnično infrastrukturo. Improvizacija ne more biti naš način dela," je opomnil Rozman.

Poslanci o koronavirusu

Poslanka NSi-ja Tadeja Šuštar je v razpravi poudarila hitro rast okuženih in širitev virusa zunaj Kitajske ter spraševala o pripravljenosti slovenskega sistema, Branko Grims (SDS) pa je podvomil o verodostojnosti uradnih podatkov in opozoril na vpliv koronavirusa na slovensko ekonomijo in turizem.

Andrej Rajh je prepričan, da bi se s tako resnostjo kot o novem koronavirusu morali pogovarjati tudi o diabetesu in srčno-žilnih boleznih, ki nas po njegovih besedah dejansko ogrožajo. Poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič meni, da je slovenska javnost ob trenutnih razmerah lahko mirna. Tudi Jani Möderndorfer (SMC) zaupa slovenskemu zdravstvu, javni mreži bolnišnic in stroki, da je pripravljena na vse podvige. Predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček je bil nekoliko kritičen do sklepov, saj da se ti po besedah vabljenih na odbor že izvajajo.

Odbor je sicer s prepričljivo večino sprejel sklepe, s katerimi je vladi in ministrstvu za zdravje predlagal, da poročata in seznanjata javnost s potrjenimi okužbami z novim koronavirusom in z njim povezanih izvedenih dejavnostih. Predlaga jima tudi, da koordinirata dejavnosti v primeru potrebe po vzpostavitvi dodatnih zmogljivosti za obolele za novim koronavirusom.

Odbor še predlaga, da vlada in ministrstvo o postopkih varovanja pred prenosom virusa ter o znakih obolelih nemudoma obvestita vse izobraževalne ustanove, bolnišnice, domove za starejše, občine in vse ustanove, kjer se zadržuje večje število oseb in se lahko hitreje prenaša virus.