Bolnikova koža po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald
Bolnikova koža po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald

Vsak, ki ima vročino, izcedek iz nosu, vnetje očesne veznice, ki ima izpuščaj, naj ne hodi v zdravstveni dom, ampak naj prej pokliče, da se lahko v zdravstvenem domu pripravijo, ga ustrezno izolirajo in ga seveda obravnavajo. Tako bomo preprečili takšne situacije, kot jo imamo trenutno.

Maja Sočan, NIJZ
Če je oseba v isti čakalnici z okuženim z ošpicami in je dovzetna za okužbe, se lahko okuži že po 15 minutah. Inkubacijska doba virusa ošpic je do 21 dni - torej do 25. januarja smo v nevarnosti, da kdo zboli. Foto: BoBo
Na pediatrični kliniki so proti ošpicam cepljeni vsi zaposleni. Prav tako so vsi pregledani in imajo pozitivna protitelesa proti ošpicam, pojasnjuje Megličeva. Foto: Pixabay

Prejšnji četrtek je starš pripeljal svojega otroka na redni pregled na Pediatrično kliniko Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Izkazalo se je, da je bil starš že okužen z ošpicami in v času pregleda tudi kužen. Kje se je z ošpicami okužil, predstojnica centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Maja Sočan ni želela razkriti, povedala je le, da "o tej osebi nimamo najboljših podatkov, po trenutnih podatkih pa cepiva ni prejela".

Ker je bil v stiku s številnimi bolniki, ki se gibljejo po kliniki, so že konec tedna navezali stik z veliko ljudmi, "mnogi zdaj prihajajo na kliniko, da jih pregledajo ali jih cepijo," pojasnjuje strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana Anamarija Meglič. Do zdaj so odkrili okoli 250 ljudi, z vsem so v telefonski navezi. "Stvari imamo pod nadzorom," zatrjujejo na kliniki.

Pediatrična klinika epidemiologom z Inštituta za javno zdravje posreduje seznam bolnikov, ki so bili takrat v bolnišnici, epidemiologi pa bodo poklicali vsakega starša, preverili, ali so cepljeni, in določili za vsakega primerne ukrepe. Pričakujejo, da bo velik del teh, ki jih bomo poklicali, že zaščiten in ne bo potrebnih posebnih ukrepov.

Ogroženi so predvsem otroci, ki so zdravljeni z zdravili, ki zmanjšujejo imunost, oziroma prebolevajo bolezni, ki zmanjšujejo imunost. Dodatno so ogrožene nosečnice in mlajši otroci med šestim mesecem in enim letom, ki še niso bili cepljeni, in otroci, starejši od enega leta, ki so prejeli le en odmerek cepiva.

Inkubacijska doba pri ošpicah traja od pet do 21 dni. Tisti, ki so bili v stiku z okuženim, lahko zbolijo še 25. januarja, je dodala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC-ju Tatjana Mrvič.

Veliko so se naučili iz primera leta 2015
Podobno se je zgodilo že leta 2015, zato je sistem ukrepanja v takih primerih ustaljen. Takrat je zbolela deklica, ki je ležala na oddelku, a ošpice niso bile takoj prepoznane. "Začetni znaki okužbe z ošpicami so namreč podobni drugim respiratornim boleznim, dokler se ne pojavi izpuščaj," se spominja zdravnica Megličeva. Takrat se je okužila tudi zaposlena na kliniki, zgodba pa se je tragično razvila, saj je bila noseča in je otroka zaradi okužbe izgubila.

Ošpice so med najbolj nalezljivimi boleznimi, zboli kar devet od desetih ljudi, ki so v stiku z virusom in niso cepljeni. Lahko povzročijo hude zaplete, tudi smrt. Pred ošpicami so zaščiteni vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva ali pa so ošpice že preboleli. Lahko sicer zbolijo, a bolezen poteka v veliko blažji obliki. Večina cepljenih tudi ne more biti prenašalcev, vedno pa se lahko najde kakšna izjema, dodaja Maja Sočan, predstojnica centra za nalezljive bolezni iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Z visoko precepljenostjo ne ščitimo le sebe, temveč zaščitimo bolnike, ki so imunsko oslabljeni ali so premajhni za cepljenje, ali nosečnice. S tem pokažemo, da smo zavedni ljudje, ki ne skrbimo le zase, ampak nam je mar za ljudi v okolici," poudarja Sočanova.

Bolni ne hodite na obiske in preglede
Na pediatriji in NIJZ-ju poudarjajo, da naj ljudje, ki imajo kakšne bolezenske znake, ne hodijo na obiske ali ne spremljajo svojcev v bolnišnice, saj so tam tudi kronični bolniki, pri katerih "navadne" bolezni lahko povzročijo hujše zaplete.

Kako ukrepati, če sumite, da ste morda okuženi z virusom ošpic? "Vsak, ki ima vročino, izcedek iz nosu, vnetje očesne veznice, ki ima izpuščaj, naj ne hodi v zdravstveni dom, ampak naj prej pokliče, da se lahko v zdravstvenem domu pripravijo, ga ustrezno izolirajo in ga seveda obravnavajo. Tako bomo preprečili takšne situacije, kot jo imamo trenutno," predlaga Maja Sočan.

Lani sedem primerov ošpic
To je drugi poznani primer v zadnjem času, saj so o pojavu ošpic pri otroku, ki se je pred prazniki vrnil s potovanja v Srbiji, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) javnost seznanili pred dnevi. Takrat je šlo za predšolskega otroka, ki je že prejel prvi odmerek cepiva. Lani so v Sloveniji ugotovili sedem primerov ošpic, od tega šest primerov januarja. Vsi bolniki so se okužili v tujini.

Izbruhi v državah po Evropi
Izbruhi ošpic so se pojavili v državah v naši soseščini – predvsem v Srbiji, kjer so lani obravnavali več kot 650 primerov te bolezni. Prav tako imajo večje izbruhe ošpic na Kosovu, od koder so se prenesle v Srbijo, v Italiji, Romuniji, kjer so od novembra lani imeli več kot 10.000 primerov okužb, pa tudi na jugu Grčije in v Angliji.

Prenašajo se po zraku
Ošpice se prenašajo kapljično. Kužne kapljice so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri. Gre za eno najbolj nalezljivih virusnih okužb, saj zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po treh oz. petih dneh še značilen izpuščaj, ki se pojavi najprej za ušesi, nato pa po celem telesu.

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa, pljučnica in encefalitis, to je vnetje možganov. Eden od štirih bolnikov, ki zbolijo za ošpicami, potrebuje bolnišnično zdravljenje. Eden od tisočih dobi encefalitis, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.

Vsak, ki ima vročino, izcedek iz nosu, vnetje očesne veznice, ki ima izpuščaj, naj ne hodi v zdravstveni dom, ampak naj prej pokliče, da se lahko v zdravstvenem domu pripravijo, ga ustrezno izolirajo in ga seveda obravnavajo. Tako bomo preprečili takšne situacije, kot jo imamo trenutno.

Maja Sočan, NIJZ
Ošpice v ljubljanskem kliničnem centru
Ošpice na ljubljanski pediatriji
Ošpice v ljubljanskem kliničnem centru
Ošpice na ljubljanski pediatriji