Za bolnike je poskrbljeno, zagotavljajo stavkajoče medicinske sestre. Foto: BoBo
Za bolnike je poskrbljeno, zagotavljajo stavkajoče medicinske sestre. Foto: BoBo

Pogajanja glede stavke na enotah intenzivne terapije III napredujejo, pogajalski skupini UKC-ja in sindikata pa sta danes dosegli pomemben dogovor ter upata, da bo s pomočjo ministrstva za zdravje do konca tedna dosežen dogovor, sta pogajalski skupini zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Sporne pogodbe
Srednje medicinske sestre v enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so bile v zadnjih letih plačane po kombiniranih pogodbah - delno za delovno mesto srednje medicinske sestre, delno pa za delovno mesto diplomirane medicinske sestre, katerih naloge tudi opravljajo. Odločba upravnega nadzora ministra za zdravje iz leta 2010 pa je od UKC-ja Ljubljana zahtevala, da srednje medicinske sestre ponovno uvrstijo na tista delovna mesta, ki ustrezajo njihovi strokovni izobrazbi, in da UKC od njih zahteva vračilo preveč izplačanih plač.

UKC odločbe sicer ni izpolnil v celoti, ampak je srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III odvzel le del napredovanj, in sicer le tista, ki izhajajo iz deleža njihovih pogodb za diplomirano medicinsko sestro. To je sprožilo stavko v enotah intenzivne terapije III.

"Ker si UKC Ljubljana in Sindikat KC očitno različno razlagamo vprašanje zakonitosti pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester na dveh delovnih mestih, zlasti v točki odvzema napredovanj, bomo danes za neodvisno stališče zaprosili računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo," pojasnjuje vodstvo kliničnega centra. Stavka srednjih medicinskih sester se danes nadaljuje že sedmi dan. Predstavniki Sindikata KC in vodstva zavoda so popoldne spet sedli za pogajalsko mizo.

"Za bolnike je poskrbljeno"
Stavka po zagotovilih vodstva ne vpliva na delo v enotah intenzivne terapije III, za bolnike je poskrbljeno. Glavna medicinska sestra Kirurške klinike Zdenka Mrak pojasnjuje, da v času stavke srednje medicinske sestre določenih opravil ne izvajajo samostojno in tudi samostojno ne prevzemajo bolnikov. Te naloge opravljajo diplomirane medicinske sestre, ki imajo ustrezno izobrazbo in znanje, pojasnjuje Mrakova.