Slabo prespane noči lahko prinesejo zelo slabe posledice. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Slabo prespane noči lahko prinesejo zelo slabe posledice. Foto: freedigitalphotos.net

Glede na to, da povprečno prespimo tretjino življenja, je trden spanec poleg uravnotežene prehrane in telesne vadbe eden od treh ključnih stebrov zdravja. Po navedbah mednarodne zveze obstaja okoli 100 različnih motenj spanja, večino teh motenj pa je mogoče preprečiti oz. je bolezen ozdravljiva.

Po ocenah zveze ima težave s spanjem kar do 45 odstotkov svetovnega prebivalstva, od katerih mora manj kot tretjina zaradi tega poiskati tudi strokovno pomoč.

Za kakovosten spanec so ključni njegova dolžina, neprekinjenost in globina ter redno dihanje. Pogoste prekinitve dihanja med spanjem so zelo razširjena motnja, ki prizadene 17 odstotkov moških in devet odstotkov žensk srednjih let in v poznejšem življenjskem obdobju.

Slab spanec, veliko težav
Slab spanec lahko vodi v težave pri ohranjanju budnosti, v pomanjkanje pozornosti in koncentracije, zmanjšanje akademske produktivnosti, hkrati pa povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Pomanjkanje spanja pa lahko vodi tudi v bolezni, kot so visok pritisk, srčna in možganska kap, sladkorna bolezen, povezano pa naj bi bilo tudi z oslabljenim imunskim sistemom in pojavom nekaterih vrst raka. Obstajajo dokazi o povezavi med trajanjem spanja in debelosti pri otrocih, zlasti pri dekletih.

Motnje pri spanju so poleg tega še dejavnik tveganja za nastanek duševnih motenj, kot sta depresija, tesnobnost in psihoza.