Nova strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nova strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo/Borut Živulović
Bojana Žvan
Druga kandidatka je bila Bojana Žvan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
UKC Ljubljana
Seja sveta zavoda, na kateri so izbrali novo strokovno direktorico. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nova strokovna direktorica UKC Ljubljana
Nova strokovna direktorica UKC Ljubljana


Buturović Ponikvarjeva je v izjavi medijem dejala, da bo delovala povezovalno, združevalno in vse v univerzitetnem kliničnem centru (UKC) "usmerjala v tisto, kar nas združuje, to je skrb za bolnike".

"V UKC-ju delam skoraj 30 let in verjamem, da je to izjemna bolnišnica. V svojem življenju in karieri sem od blizu spoznala veliko bolnišnic v drugih državah in za zdravljenje sebe in svojih najbližjih bi vedno izbrala UKC," je dodala.

Ob tem se je zahvalila za podporo svetu UKC-ja in tudi strokovnemu svetu.

Kandidirala je tudi Žvanova
Svet je odločal med Buturović Ponikvarjevo in Bojano Žvan, ki se je tudi prijavila na razpis. Za imenovanje Buturović Ponikvarjeve je glasovalo 10 od 11 članov sveta. "Svet je pregledal program obeh kandidatk, upošteval je mnenje strokovnega sveta, ki je odločal prejšnji teden in ocenil, da je program Buturović Ponikvarjeve tisti, ki zagotavlja uspešno delo strokovne direktorice," je dejal Golobič.

Žvanova je medijem dejala, da nad neizborom ni razočarana, saj da je po odločitvi strokovnega sveta tudi pričakovala takšen razplet. "Vesela sem, da je Buturović Ponikvarjeva direktorica, ker se mi zdi preudarna, izobražena, pametna in mislim, da bo zapeljala klinični center v pravo smer," je dejala.

Pojasnila je, da je prihodnji strokovni direktorici pripravljena pomagati zlasti na področju kakovosti. "UKC je strokoven, imamo veliko strokovnjakov. Najbolj pereča naloga pa je, da se uredi kakovost, da se odpravi kultura strahu in vzpostavi kultura varnosti," je ocenila Žvanova.

Žvanova se je za mesto strokovne direktorice potegovala že pred dvema letoma, ko je bila izbrana Pfeiferjeva. Zaradi izbora Pfeiferjeve se je Žvanova odločila celo tožiti UKC Ljubljana, a sodni postopek še ni končan. Žvanova izpodbija imenovanje Pfeiferjeve, saj da ni izpolnjevala razpisnih pogojev glede vodstvenih izkušenj. Tokrat Žvanova ne namerava izpodbijati imenovanja.

Buturović Ponikvarjeva je imenovana na mesto strokovne direktorice za štiri leta. V nasprotju z imenovanjem generalnega direktorja pa ne potrebuje soglasja vlade k imenovanju. Mandat bo nastopila bodisi po razrešitvi zdajšnje strokovne direktorice Marije Pfeifer bodisi po njeni upokojitvi z začetkom prihodnjega leta.
Biografija nefrologinje
Buturović Ponikvarjeva se je rodila v Pulju na Hrvaškem, medtem ko je osnovno in srednjo šolo končala v Splitu. Medicino je študirala v Beogradu, kjer je leta 1980 diplomirala kot najboljša študentka v letniku, so navedli v ljubljanskem UKC-ju.

Tri leta pozneje je na beograjski medicinski fakulteti magistrirala iz urologije, leta 1988 pa je v UKC-ju Beograd opravila specialistični izpit iz interne medicine.

Leta 1993 je doktorirala na medicinski fakulteti v Ljubljani, leto pozneje je postala docentka, 1999 izredna profesorica in leta 2004 redna profesorica na katedri za interno medicino Medicinske fakultete Univerze v ljubljeni. Od leta 2005 ima naziv višja svetnica.

Buturović Ponikvarjeva je bila od 1982 do 1988 zaposlena v centru za transplantacije v UKC-ju Beograd, od 1988 pa na kliničnem oddelku za nefrologijo UKC-ja Ljubljana.

Od leta 1995 do 1999 je bila vodja novoustanovljene enote za otroško dializo in transplantacijo, nato je do leta 2015 vodila oddelek za ultrazvok na kliničnem oddelku za nefrologijo. S 1. februarjem 2015 je postala predstojnica kliničnega oddelka za nefrologijo, na tem mestu je še danes.

Prav tako je bila od januarja 2014 pomočnica strokovnega direktorja UKC-ja za raziskovalno dejavnost.

Izpopolnjevala se je tudi v Chicagu v ZDA, sicer pa od leta 2004 vodi slovenski register ledvičnega nadomestnega zdravljenja. Od 2010 je tudi članica sveta za medicino javne agencije za raziskovalno dejavnost, zadolžena za področje srca in ožilja.

Od leta 2011 je nacionalna koordinatorica za nefrologijo pri Zdravniški zbornici Slovenije, od aprila letos pa tudi predsednica habilitacijske komisije medicinske fakultete.

Glavna področja njenega raziskovanja so hemodializa, transplantacija ledvic, dopplerska diagnostika, ledvične biopsije, antikoagulacija, žilni pristopi, renovaskularna bolezen, akutna in kronična ledvična odpoved in register nadomestnega zdravljenja, so še sporočili iz UKC-ja.

Nova strokovna direktorica UKC Ljubljana
Nova strokovna direktorica UKC Ljubljana