Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer sta prepričana, da utemeljenih razlogov za odstavitev ni. Foto: BoBo
Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer sta prepričana, da utemeljenih razlogov za odstavitev ni. Foto: BoBo

Predsednik sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jože Golobič je v izjavi novinarjem po seji povedal, da so Andražu Kopaču in Mariji Pfeifer vročili dokument z obrazložitvijo predloga njune razrešitve, oba pa so tudi pozvali, da se o očitkih izrečeta v 15 dneh. Rok začne teči v petek.

Pfeiferjeva je v izjavi novinarjem ob robu seje sveta zavoda povedala, da so na seji zgolj "prebrali člene zakona, po katerih ju razrešujejo, nič drugega". "Nobenega razloga niso navedli," je zatrdila. Ob tem je ocenila, da gre za politično odločitev oziroma proces. "Nobenih razlogov ni, da bi lahko tako degradirali stroko in poveličevali politične odločitve," je prepričana.

Vlada je sprejela sklep glede pokrivanja izgub bolnišnic iz preteklih let, za kar bo namenila 135.685.281 evrov. Največ sredstev bo dobil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, skoraj 80 milijonov, Splošna bolnišnica Izola jih pa bo dobila dobrih 12 milijonov.

Generalni direktor Kopač pa je ponovil svoje stališče, da za njegovo razrešitev ne obstajajo utemeljeni razlogi. Kot je dejal v izjavi, upa, da se je novim članom v kratkem delovanju (vlada je namreč pred kratkim zamenjala še tri) uspelo seznaniti z osnovnimi principi delovanja največje slovenske bolnišnice. Tako kot Pfeiferjeva je napovedal, da bo v predpisanem roku "podal ugovore na očitke in verjamem, da bodo prevladali strokovni in pravni argumenti".

Kako je utemeljena razrešitev?
Tudi Golobič novinarjem ni želel pojasnjevati razlogov za začetek postopka razrešitve, saj da do prejema pisne izjave obeh svet v javnosti ne more razpravljati o njih. Dejal je le, da temeljijo na zakonu o zavodih.

Napovedal je še, da bo po preteku 15-dnevnega roka sklical novo sejo, na kateri bo odločal o predlogu za razrešitev. Medtem pa se bo 30. novembra svet sešel še na seji, ki bo namenjena nadaljevanju postopka izbire naslednice Pfeiferjeve, ki so ga sprožili že zaradi dejstva, da bo Pfeiferjeva kmalu izpolnila pogoje za upokojitev.