Štiridesetletni Poklukar, po izobrazbi zdravnik internist, je svet UKC-ja prepričal z izkušnjami in uspešnim vodenjem Splošne bolnišnice Jesenice, ki jo bo zapustil v zelenih številkah. Foto: TV Slovenija
Štiridesetletni Poklukar, po izobrazbi zdravnik internist, je svet UKC-ja prepričal z izkušnjami in uspešnim vodenjem Splošne bolnišnice Jesenice, ki jo bo zapustil v zelenih številkah. Foto: TV Slovenija

"Poklukar je spisal, poslal in predstavil najverodostojnejši program. Prepričal nas je z vrsto točk tega programa, med drugim s tem, da ima zategovanje pasu svoje meje in da se namerava usmeriti na trg, da ustvari prihodke tudi tam," je po soglasni odločitvi sveta zavoda o primernosti Poklukarja za novega prvega moža UKC-ja v izjavi za medije povedal predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Kot je še dejal, jih je Poklukar prepričal tudi s svojimi izkušnjami. Splošna bolnišnica Jesenice je namreč prva končala finančno sanacijo in po Golobičevih besedah posluje pozitivno in je zgledno urejena. "Je seveda bistveno manjša kot UKC-ja, ampak zgled, ki ga velja aplicirati tudi na našo največjo bolnišnico," je še dejal. Svet zavoda mora o svoji izbiri še uradno obvestiti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je sicer do konca tedna službeno v tujini. Golobič pričakuje, da bo Šabeder podal svoje soglasje v prihodnjih dneh.

Če bo soglasje podal tudi minister, Janeza Poklukarja, ki bo jeseniško bolnišnico zapustil v zelenih številkah, v ljubljanskem UKC-ju čakajo številni izzivi. Foto: BoBo
Če bo soglasje podal tudi minister, Janeza Poklukarja, ki bo jeseniško bolnišnico zapustil v zelenih številkah, v ljubljanskem UKC-ju čakajo številni izzivi. Foto: BoBo

Poklukar je dejal, da je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo ter pokažejo rezultate. Glede na današnjo odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra. Kot je dejal, odločitev, da kandidira za direktorja UKC-ja Ljubljana, ni bila lahka. Kot je dejal, pet let vodi jeseniško bolnišnico, eno od 15 bolnišnic v sanaciji, kjer je bila ta bolj ali manj uspešno izvedena. V kandidaturi za UKC je tako videl priložnost in izziv, da poskusijo tudi v UKC-ju Ljubljana narediti podobno zgodbo.

Nadzor in večja transparentnost
Že po svoji predstavitvi pred člani sveta je Poklukar glede glavnih izzivov, ki ga čakajo kot direktorja UKC-ja Ljubljana, povedal, "da je glavni potencial UKC-ja njegov visoko usposobljen kader in da bo treba z zaposlenimi najprej najti ustrezne rešitve na ravni procesov v enotah in med enotami". Vzpostaviti bo treba tudi ustrezen nadzor v vseh enotah in se zavzemati za večjo transparentnost poslovanja, predvsem med samimi klinikami, je poudaril. Poudaril je, da se bo kot direktor vsekakor najprej seznanil s perečimi težavami v UKC-ju, med drugim tudi s področjem otroške srčne kirurgije, internistične prve pomoči in infekcijske klinike.

Konec sanacije na Jesenicah

Vlada je na redni seji sprejela sklep o koncu sanacije Splošne bolnišnice Jesenice, ki je bila uvedena decembra 2017. Sanacijski odbor je ugotovil, da je bolnišnica s koncem lanskega leta izpolnila cilje in namene sanacije. Bolnišnica je lani poslovala s 183.000 evri presežka prihodkov nad odhodki in poravnavala vse obveznosti.

Poklukar je med drugim povedal, da se vidi kot človek, ki ne dela zgolj pri zategovanju pasov, pač pa tudi pri prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali v UKC. Poudaril je tudi, da je ključnega pomena izboljšanje dialoga z ZZZS-jem in ministrstvom za zdravje za boljše sodelovanje ter dejanskim upoštevanjem kolektivnih pogodb na obeh straneh.

Na vprašanje, kako bi se kot direktor UKC-ja lotil problematike čakalnih vrst, je Poklukar odgovoril, da so čakalne vrste širša težava, ne samo Slovenije, pač pa celotne Evrope. Računa pa na to, da bodo z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje, med drugim tudi na področju nagrajevanja zaposlenih, v UKC-ju lahko dosegli večjo učinkovitost.

V Sindikatu kliničnega centra Ljubljana, kjer so z Jesenic o Poklukarjevem delu slišali pozitivne odzive, od novega vodstva pričakujejo, da bo ohranjalo javno zdravstvo in da bo UKC še naprej deloval na visoki ravni, je dejal predsednik sindikata Vladimir Lazić. Prav tako po njegovih besedah pričakujejo, da bodo vsi zaposleni obravnavni enako ter da ne bo razlik med najnižjimi poklicnimi skupinami in nosilci zdravstvene dejavnosti.

Petnajsti direktor v zadnjih desetih letih
V največji slovenski bolnišnici z več kot 8.000 zaposlenimi so novo vodstvo iskali zaradi odhoda Aleša Šabedra na čelo zdravstvenega resorja konec marca. Od takrat je UKC začasno vodil Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike. Žepič bo klinični center tako začasno še vedno vodil do konca meseca, ko bosta s Poklukarjem opravila primopredajo. Poklukar bo s tem postal 15. človek na čelu UKC-ja in osmi v zadnjih desetih letih.

Poklukar je poudaril, da je glavni potencial UKC-ja njegov visoko usposobljen kader. Foto: BoBo
Poklukar je poudaril, da je glavni potencial UKC-ja njegov visoko usposobljen kader. Foto: BoBo

Kot so pokazale pretekle izkušnje, vodenje kliničnega centra zagotovo ni lahka naloga. Tudi Poklukarja, ki bo jeseniško bolnišnico zapustil v zelenih številkah, v ljubljanskem UKC-ju čakajo številni izzivi. Klinični center je namreč ena od bolnišnic, ki lani niso dosegle zadanega cilja sanacije, izguba pa je ob koncu leta znašala 22,4 milijona evrov. Novega direktorja bo gotovo zaposlovalo tudi krmarjenje med različnimi zahtevami zaposlenih in urejanje odnosov.

Na razpis za direktorja s polnim mandatom se je sicer prijavilo sedem kandidatov, med njimi jih je pet izpolnjevalo pogoje. Svet zavoda je tako poleg Poklukarja na razgovor povabil še nekdanjo predsednico zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan, nekdanjega župana občine Dobrepolje Janeza Pavlina, sekretarja v generalnem sekretariatu vlade Mihaela Babiča in doktorja znanosti s področja informatike Matjaža Bevka. Povabilu so se odzvali vsi kandidati, je pa Pavlin na razgovoru sporočil, da odstopa od kandidature, saj ima že drugo službo.

Svet UKC-ja Ljubljana za direktorja izbral Janeza Poklukarja