Za UKC Maribor, tako kot številne druge bolnišnice, leto 2016 ni bilo uspešno. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Za UKC Maribor, tako kot številne druge bolnišnice, leto 2016 ni bilo uspešno. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Lanska izguba ni presenečenje, saj je primanjkljaj že ob polletju znašal 1,3 milijona evrov. Negativni izid je po navedbah vodstva mariborskega kliničnega centra posledica sproščenega napredovanja zaposlenih v višje plačne razrede, nedoseganja pogodbeno dogovorjenih programov na področju radioterapije in nezadostno pokritih stroškov delovanja novega urgentnega centra.

Svet je posebno pozornost namenil tudi pomanjkanju anesteziologov, saj se je podrobneje seznanil s prekinitvijo pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini, na podlagi katere prihajajo na pomoč hrvaški anesteziologi, svet pa je preučil tudi načrte za njihovo nadomestitev.

Zaradi te pogodbe so kriminalisti sicer kazensko ovadili takratnega direktorja bolnišnice Gregorja Pivca, njegovega pomočnika za nabavo Petra Weissensteinerja in Miho Pogačnika z omenjenega inštituta. Zadnjemu po poročanju časopisa Večer očitajo nezakonito posredovanje, Pivcu in Weissensteinerju pa zlorabo položaja in nepregledno vodenja postopka, ker se naj UKC Maribor z omenjenim inštitutom sploh ne bi pogajal, ampak je sprejel vse njegove zahteve.

Namesto hrvaških ljubljanski anesteziologi
Kot je na seji pojasnil zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre, ki je sporno pogodbo prekinil, izteče pa se konec januarja 2018, je v takšen odpovedni rok privolil, da bi imel dovolj časa, da najde zamenjavo za zdravnike iz Hrvaške. Lavre sicer namerava hrvaške anesteziologe nadomestiti z anesteziologi iz UKC-ja Ljubljana, a še čaka na podpis pogodbe z ljubljanske strani. Poleg tega je zavod objavil tudi nov mednarodni razpis za zaposlitev anesteziologov.

Člani sveta zavoda so predstavljeno letno poročilo sprejeli z desetimi glasovi za in enim vzdržanim, čeprav so imeli nanj številne pripombe. Med drugim so jih zmotili nekatere odpisane terjatve, dolg ptujske bolnišnice, visoki materialni stroški, počasno izvajanje investicij in zaposlovanje nujno potrebnega kadra, pogrešali so tudi konkretne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob. Vodstvu UKC-ja Maribor so naložili, da pripravi ovrednotene in izvedljive ukrepe za pokritje izgube ter jih vključi v finančni načrt za letos.

Arkova ponujeni odstop umaknila
Zaradi številnih nakopičenih težav zavoda, ki se jih sama ne čuti sposobna reševati, je strokovna direktorica Darja Arko na prejšnji seji sveta zavoda ponudila odstop, ki pa ga je že umaknila. Arkova je pojasnila, da se je za tako potezo odločila, ker ima UKC Maribor že tako ali tako ogromno težav, zato ga ne želi dodatno obremenjevati z iskanjem novega strokovnega direktorja. "Zavedam se, da imamo trenutno vsi ogromno dela, ne nazadnje smo v fazi iskanja novega generalnega direktorja, zato ne želim obremenjevati kliničnega centra še z iskanjem strokovnega direktorja," je dodala.

Še vedno pa velja ponujeni odstop predsednice sveta zavoda Vlaste Kovačič Mežek. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc še ni sprejela odločitve o menjavi. Kovačič Mežkova jena seji sveta predlagala, naj predsedovanje svetu zavoda prevzame kdo drug, člani sveta zavoda pa so na to funkcijo izvolili Ljuba Germiča. Odstop z mesta članice sveta zavoda je sicer ponudila tudi druga zaposlena na ministrstvu Renata Babić Valentinčič.

V prihodnjih dneh bo objavljen tudi razpis za novega direktorja UKC-ja Maribor, saj Lavretu poleti poteče enoletni mandat vršilca dolžnosti. Novi direktor naj bi bil znan konec aprila, za stolček pa se bo potegoval tudi Lavre.