Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da bi davek na sladke pijače postopoma zmanjšal njihovo porabo. Foto: BoBo
Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da bi davek na sladke pijače postopoma zmanjšal njihovo porabo. Foto: BoBo

Po podatkih WHO-ja se poraba sladkih pijač proporcionalno znižuje ob dvigu maloprodajne cene, tako 20-odstotni dvig cene privede do 20-odstotnega padca porabe sladkih pijač, medtem ko 50-odstotni dvig cen porabo sladkih pijač prepolovi.

Vodja oddelka WHO-ja za preprečevanje nalezljivih bolezni Douglas Bettcher je ob tem dejal, da lahko vlade z dvigom davka zmanjšajo trpljenje in rešijo življenja. Po ocenah WHO-ja je namreč v letu 2014 39 odstotkov odraslih ljudi na svetu imelo čezmerno telesno težo. Več kot pol milijarde ljudi, starejših od 18 let, pa je debelih.

Dvig števila ljudi z diabetesom
Poleg tega se je število ljudi z diabetesom s 108 milijonov v letu 1980 dvignilo na 422 milijonov v letu 2014. Ta bolezen je v letu 2012 - gre za zadnje razpoložljive podatke - neposredno zakrivila 1,5 milijona smrti, hkrati pa se je visoke ravni glukoze v krvi v tem letu povezovalo še z dodatnih 2,2 milijona smrti.

Poročilo WHO-ja temelji na študiji davčnih strokovnjakov, ki so preučili posledice uvedbe davka na nezdrava živila. Ob njihovih ugotovitvah so pri WHO-ju zapisali, da bi se morale fiskalne politike usmeriti na hrano in pijače, za katere so na voljo bolj zdrave alternative.

WHO spodbuja tudi k subvencijam za sadje in zelenjavo
WHO predvsem poziva vlade, naj z ukrepi zmanjšajo dnevno porabo sladkorja, za katerega ocenjujejo, da dnevna zaužita količina naj ne bi presegla 25 gramov, kar je manj od količine, ki jo vsebuje povprečna pločevinka gazirane pijače.

Kot spodbuden ukrep pri spreminjanju prehranjevalnih navad pa WHO priporoča tudi subvencioniranje sadja in zelenjave, s katerim bi ceno tem živilom znižali od 10 do 30 odstotkov, kar je enakovredno učinkovito pri spreminjanju navad.