Reuters Foto: EPA
Reuters Foto: EPA

Mnenje Svetovalne komisije za protivirusna zdravila, ki sicer svetuje Ameriški agenciji za hrano in zdravila (FDA), ni zavezujoče, ga pa slednja v večini primerov upošteva. Truvada je zdravilo, ki ga lahko predpiše le zdravnik na recept, jemlje pa se v kombinaciji z drugimi protivirusnimi zdravili, ki so namenjena zdravljenju bolnikov, okuženih z virusom HIV.

Po priporočilu Komisije za protivirusna zdravila bi po novem lahko Truvado jemale tudi zdrave osebe, ki so v rizični skupini, da se lahko okužijo z virusom HIV. To so po pisanju BBC-ja predvsem homoseksualni moški in osebe, katerih parter je okužen z virusom HIV.
Glede na opravljene raziskave, ki so jih leta 2010 opravili kalifornijski raziskovalci, se je zdravilo Truvada izkazalo kot izjemno učinkovito. Med zdravimi homoseksualnimi moškimi in osebami, katerih parter je okužen z virusom, se je zmanjšala verjetnost za okužbo z virusom HIV za med 44 in 73 odstotki.

Pri povečani uporabi zdravila bi virus HIV lahko postal imun na zdravilo
Nasprotnike sprejete odločitve komisije skrbi predvsem to, da bi jemanje zdravila med uporabniki lahko postala lažna zaščita, prav tako pa bi pri povečani uporabi virus lahko postal imun na zdravilo.
''Pri sprejetju odločitve ne smemo biti nagli. Preveč me srbi dobrobit moje skupnosti, zato moram javno izraziti svoje mnenje,'' je dejal Joey Terrill iz Zdravstvene organizacije AIDS Healthcare Foundation, ki sicer nasprotuje splošni uporabi omenjenega zdravila. Drugi pomislek, ki ga je izrazila medicinska sestra Karen Haughey, pa je ta, da je treba Truvado jemati vsak dan, kar pa se po njenih izkušnjah v praksi ne dogaja.
FDA bo dokončno odločitev o splošni uporabi Truvade sprejela do 15. junija letos.