Bolnike, ki zbolijo za tubrekulozo, zdravijo v bolnišnici na Golniku. Foto: Bobo
Bolnike, ki zbolijo za tubrekulozo, zdravijo v bolnišnici na Golniku. Foto: Bobo
bolnišnica Izola
Zdravljenje tuberkuloze je v Sloveniji obvezno, traja pa od šest do devet mesecev. Foto: MMC RTV SLO

Tuberkuloza ali jetika je kronična nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bacil Mycobacterium tuberculosis. V večini primerov bolezen prizadene pljuča, lahko pa prizadene tudi druge organe, kosti, jajčnike, bezgavke ... S pravočasnim odkritjem in pravilnim zdravljenjem je bolezen popolnoma ozdravljiva.

Okužba še ne pomeni bolezni
Okuži se lahko vsak izmed nas, tudi če je le kratek čas skupaj z zelo kužno osebo. Veliko večja verjetnost za okužbo obstaja ob ponavljajočem se stiku. Če je človekov obrambni mehanizem oslabljen in ne zaustavi širjenja bacilov tuberkuloze v telesu, človek zboli. Običajno se bolezen ne razvije takoj po okužbi, ampak okuženi zboli šele po preteku enega leta in pol do treh let po okužbi. Približno polovica okuženih pa zboli šele po več letih. Navadno sicer zboli le 10 odstotkov okuženih.

Kaj je pomembno za zaščito pred prenosom okužbe na zdrave ljudi?
- higiena kašlja
- prezračevanje prostorov
- uporaba zaščitnih mask
- uporaba baktericidne svetilke (v bolnišnici)

Tuberkuloza se prenaša z vdihavanjem okuženega zraka, kar se lahko zgodi pri kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju ali petju okuženih s pljučno obliko tuberkuloze.

Kakšni so bolezenski znaki?
Znaki pljučne tuberkuloze so dalj časa trajajoč kašelj, bolečina v prsih in hemoptize oz. kri v izmečku. Simptomi drugih oblik zunajpljučne tuberkuloze pa so odvisni od mesta bolezni, medtem ko so splošni znaki povišana temperatura, mrzlica, nočno znojenje, utrujenost, izguba apetita in hujšanje.

Zdravljenje tuberkuloze
Zdravljenje običajno poteka od šest do devet mesecev, in sicer s kombinacijo več različnih antibiotikov, in je pri nas obvezno. Vsi kužni bolniki se morajo zdraviti bolnišnično na posebnih oddelkih za tuberkulozo.

V Sloveniji nizka stopnja tuberkuloze
"Slovenija je na področju nadzora nad epidemijo tuberkuloze v zadnjih petnajstih letih naredila velik napredek," so zapisali v bolnišnici Golnik. Že leta 2000 se je uvrstila med države z nizko stopnjo tuberkuloze - pod 20 primerov tuberkuloze na 100.000 prebivalcev. Za te države velja, da postajajo pomembne mikroepidemije tuberkuloze v posebej ogroženih skupinah prebivalstva: to so brezdomci, zaporniki, migranti, narkomani, osebe z oslabljeno imunostjo zaradi neke druge bolezni ali zaradi zdravljenja z zdravili, ki vplivajo na imunsko odpornost, starostniki in osebe, ki živijo v domovih za ostarele in v negovalnih ustanovah ter delavci v zdravstvu.

"Kljub dobrim rezultatom pri nadzoru epidemije tuberkuloze v državi, bomo ministrstvu za zdravje predlagali prenovljen Nacionalni program za tuberkulozo, s poudarkom nadzora na preprečevanju in odkrivanju bolezni pri ogroženih skupinah prebivalstva," so še zapisali na Golniku.