Tisočletja stara bolezen je ena najbolj smrtonosnih na svetu, z njo se okuži kar tretjina svetovnega prebivalstva. Značilna je predvsem za nerazvite dežele. V zahodni Evropi odkrijejo vsako leto 80.000 novih primerov, zadnja leta pa se izjemno hitro širi predvsem po Veliki Britaniji. Skoraj polovica okuženih je brezdomcev, ki se stiskajo v prenatrpanih zavetiščih, so slabo imunsko odporni in prepozno obiščejo zdravnika. Veliko okuženih je tudi v četrtih, v katerih živijo priseljenci iz držav, v katerih je tuberkuloza bolj razširjena.

Kar pa najbolj skrbi strokovnjake je, da bolnikom zdravila ne pomagajo več. Vedno več je bolnikov, ki so odporni ne le na eno, temveč na vsa zdravila proti tuberkulozi. To pa zato, pravijo britanski zdravniki, ker pacienti zdravljenja ne opravijo do konca – če ne pojedo vseh predpisanih zdravil, nekatere bakterije preživijo in postanejo nanje odporne.

Dvoletno zdravljenje enega bolnika stane Veliko Britanijo do 120.000 evrov.

Kako je s tuberkulozo v Sloveniji, kako je s cepljenjem, ki pri nas že devet let ni več obvezno za dojenčke, kaj sploh je tuberkuloza in kako se prenaša - o tem v današnji Dobri uri z Boštjanom ob 16.45 na TVS1, ko se bomo pogovarjali z vodjo Nacionalnega programa za tuberkulozo Petro Svetino, dr. med., s klinike Golnik.

Erika Pečnik, TV Slovenija