Na podlagi ponudb bo svet zavoda na majski seji odločil, ali iskanje novega vodstva UKC nadaljuje v tujini ali komisija razpis izvede sama. Foto: BoBo
Na podlagi ponudb bo svet zavoda na majski seji odločil, ali iskanje novega vodstva UKC nadaljuje v tujini ali komisija razpis izvede sama. Foto: BoBo

Največja bolnišnica po imenovanju nekdanjega direktorja Aleša Šabedra na čelo zdravstvenega ministrstva išče novega generalnega direktorja s polnim mandatom. Kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja Univerzitetni klinični center Ljubljana zdaj vodi Teodor Žepič.

Predsednik sveta zavoda Jože Golobič je ob robu seje pojasnil, da se bo razpisna komisija iskanja direktorja tokrat lotila malo drugače. Kot je poudaril, ni gotovo, da bodo tudi ubrali pot s pomočjo mednarodnih kadrovskih agencij, ampak bo to odvisno od ponudb, ki jih bodo pregledali na seji 22. maja. Skladno "z načelom učinkovitosti in gospodarnosti" se bodo odločili, ali nadaljujejo začrtano smer ali pa bo komisija razpis izvedla sama.

"Menim, da je vredno poskusiti še na kakšen drug način, prečesati trg mogočih kandidatov in prejeti širši pregled evropskega trga. Ne nazadnje nas bo to tudi postavilo na realna tla, kaj taka funkcija prinaša," je Golobič pojasnil razloge za tako odločitev. "Kaj prinaša ta funkcija, pa se bo neposredno odražalo v prejetih prijavah. Bojim se, da vsi že poznamo odgovor, ampak bi želel še en argument več v tem našem nenehnem ponavljanju, da so na tem področju potrebne spremembe," je dodal.

Žepič, ki ob potrditvi za v. d. generalnega direktorja pred 14 dnevi še ni želel špekulirati, ali se bo prijavil na razpis, svet zavoda podpira "pri čim širšem pogledu oziroma iskanju tovrstnega kadra za to zahtevno področje". Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis komisije UKC-ja, če ji iskanje kadra na tujih trgih ne uspe, je Žepič dejal, da "razmislek gre v tej smeri". "Če bo razpis v skladu z mojimi pričakovanji, lahko tudi pričakujete mojo prijavo," je napovedal.

Pretekle izkušnje sicer kažejo, da vodenje UKC-ja Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se v preteklih letih menjavali precej pogosto. Žepič je 14. človek na čelu UKC-ja in sedmi v zadnjih desetih letih.

Sanacija in dvig plač

Na dnevnem redu je svet UKC-ja obravnaval tudi točko o poročilu o izvajanju sanacije, a so jo prestavili. Kot je pojasnil Golobič, je ministrstvo za zdravje prejšnji teden namreč poslalo nova izhodišča oziroma metodologijo za pripravo sanacijskega poročila, zato ga do današnje predvidene obravnave še niso mogli pripraviti. Z ministrstvom so se zato dogovorili za podaljšanje roka do 8. maja, ko bodo tudi oddali prvo četrtletno poročil o sanaciji, ki ga bo nato svet zavoda tudi obravnaval na majski seji, je napovedal Žepič.

V kliničnem centru so tudi prejeli obljubljena dodatna sredstva za dvige plač, ki so posledica zadnjega plačnega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. "Za prva dva meseca smo ta dodatna sredstva prejeli ne v obliki zneska za plače, ampak v obliki povišanja cen storitev," je pojasnil Žepič. Svet zavoda je tudi zadolžil ustrezne službe za pripravo pravilnika, ki bo po besedah Golobiča omogočal konkurenčno dejavnost samoplačniških storitev na trgu.