V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije, saj gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika. Foto: BoBo
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije, saj gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika. Foto: BoBo
UKC Maribor
Okuženi bolniki so v tako imenovanih "čistih sobah", a kljub temu zdaj raje čakajo s programskimi operacijami, da ne bi nenadoma imeli na oddelku preveč bolnikov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Nevarna bakterja je lahko v vsaki bolnišnici
Odporna bakterija na UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKCM) poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije. Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika.

Saletinger je potrdil, da so imeli dva smrtna primera, kjer so opazili omenjeno bakterijo CRAb-CP, vendar ni mogoče trditi, da je prav to povzročilo smrt. "Gre za že v osnovi hudo bolne paciente, pri katerih vsak dodaten negativen vpliv ni dober. Ne morem pa reči, da je bila ta okužba prevladujoč razlog," je pojasnil.

"Gre za bolnišnično bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnem okolju, ker je v osnovi bolj odporna na antibiotike, kar ji omogoča boljše preživetje v takšnih okoljih," je pojasnil. "Bakterija je znana že vrsto let," je dodal, podatkov o prisotnosti te bakterije v drugih slovenskih bolnišnicah pa nima.

Bakterija po njegovih besedah predstavlja tveganje le za manj odporne bolnike, kot so na primer starejši in bolniki z kroničnimi obolenji, medtem ko za zdravega človeka ni nevarna.

Zaznana prisotnost, okužbe so redke
V tem mesecu so prisotnost omenjene bakterije potrdili pri dvanajstih bolnikih, od tega jih je trenutno v bolnišnici še deset. "Samo dva bolnika sta zdravljena z antibiotikom, ker smo ocenili, da gre pri njiju dejansko za okužbo s to bakterijo. Pri ostalih bolnikih je bakterija samo prisotna, na primer v blatu, kar ne pomeni okužbe," je pojasnil. "V večini primerov zaznamo le prisotnost te bakterije, okužbe so redke."

Bolnike zadržujejo v bolnišnici predvsem zaradi tega, ker ne želijo, da bi se bakterija prenesla v druga okolja. "V domovih za starejše je na primer treba te bolnike namestiti v ločene sobe," je povedal.

Prilagojene operacije
Na kirurškem oddelku so v ponedeljek že "prilagodili operativni program", kar dejansko pomeni, da so odpovedali nekatere operacije. Saletinger pravi, da so se tako odločili, ker oddelek za nevrokirurgijo in kirurška intenziva težko uravnavata priliv bolnikov.

Bolezen prišla lani z Reke
Program operacij so zaradi bakterije, ki sta jo v Maribor lani prinesla bolnika z Reke, nekoliko prilagodili le en dan. "Modifikacija operativnega programa se je zgodila samo včeraj, ker smo želeli oceniti stanje. Od danes naprej tečejo kirurški programi normalno," je zatrdil Saletinger. Za prilagoditev števila operacij so se po njegovih besedah odločili samo zato, da ne bi bilo preveč gneče v intenzivni negi.
Nobena operacija ni odpadla
Organizacijski vodja skupnih služb klinike za kirurgijo Jože Ferk je pozneje sporočil, da ni odpadla nobena operacija, ampak je ves postopek dela potekal po ustaljenem ritmu. "Sprva smo sicer preventivno razmišljali v smeri odpovedi oziroma prestavitve določenih operacij, a se zaradi stabilnega stanja znotraj oddelkov za takšen ukrep niso odločili," je navedel.

"Stanje je stabilno," je poudaril Saletinger in dodal, da že skoraj teden dni niso zabeležili novih bolnikov z dokazano prisotnostjo te bakterije. Zdravstveno osebje ob obravnavi takšnih bolnikov uporablja zaščitno opremo, po odpustu bolnika iz bolnišnice pa se njegovo sobo in vse predmete, s katerimi je prišel v stik, temeljito očisti, tudi z aerosoli za razkuževanje. Obiski pri teh bolnikih so omejeni, obiskovalci ob prihodu dobijo zaščitno opremo in navodila, kako ravnati.

Dolgoročno rešitev za boj proti tej bakteriji Saletinger vidi v zadostnem številu ustreznih prostorov in kadra v bolnišnici, saj obravnava takšnih bolnikov terja več časa.



Nevarna bakterja je lahko v vsaki bolnišnici
Odporna bakterija na UKC Maribor