UKCL nenehno kopiči milijonske izgube. Foto: BoBo
UKCL nenehno kopiči milijonske izgube. Foto: BoBo


UKC Ljubljana je prvih šest mesecev sklenil z 12,3 milijona evrov izgube, kar je dvakrat več kot v celotnem lanskem letu in petkrat več kot v istem obdobju lanskega leta, poroča Portal Plus. Če bo UKC Ljubljana tako nadaljeval, bo konec leta imel vsaj 24-milijonsko izgubo.

V UKC Ljubljana so za portal pojasnili, da je minus posledica tega, da so obravnavali več bolnikov, kot bodo dobili plačano od Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Kar je pri tem problematično, poudarja portal, je to, da je bilo število obravnavanih bolnikov na medletni ravni približno enako, a so lani v istem obdobju za obravnavo bolnikov porabili zgolj štiri milijone evrov.

Dvakrat več stroškov, a le dobra dvajsetina več bolnikov
Iz polletnega poročila, ki ga je objavil portal, je razvidno, da so v UKC-ju Ljubljana v prvem polletju letošnjega leta bolnišnično zdravili 5,4 odstotka več bolnikov, kot je bilo načrtovano za to obdobje. Program bolnišnične dejavnosti, ki ga plačuje ZZZS, je bil prekoračen za 5,5 odstotka. V specialistično-ambulantnem programu so skupno načrtovano število obiskov presegli za 7,8 odstotka.

Klinike, ki so v prvih šestih mesecih letos pridelale največ izgube, so interna, kirurška in pediatrična. Največjo izgubo je v prvih šestih mesecih letos pridelala kirurška klinika, in sicer skoraj 6,4 milijona evrov. Minus pediatrične klinike znaša 4,2 milijona evrov, minus interne klinike pa 2,3 milijona evrov. Več kot milijon evrov minusa je v prvem polletju pridelala še infekcijska klinika.

Na prošnje za dodatna pojasnila so iz UKC-ja Ljubljana odgovorili le, da mora rezultate poslovanja za prvo polletje najprej obravnavati sveta zavoda, po tem pa jih bodo predstavili tudi javnosti.