"Z vsemi temi ukrepi skušamo maksimalno zajeziti širjenje omenjene bakterije. To ni nekaj skrb vzbujajočega. Vse to delamo zato, da se zaščitimo, da bakterije ne bi postale patogene," je povedal Ferk. Foto: BoBo
Za zdaj le dva okužena s trpežno bakterijo

Strokovna direktorica UKC-ja Maribor (UKCM) Darja Arko je na novinarski konferenci, ki so jo sklicali zaradi poročanja medijev o domnevnem širjenju nevarne bakterije, poudarila, da obstajata dve vrsti omenjene bakterije.

Prva, CRAb-CP, je odporna proti številnim antibiotikom ter predstavlja večje tveganje. Drugo vrsto, CRAb, je laže zdraviti in je zato manj nevarna. "Prav tako je treba razlikovati med dejansko okuženimi in tistimi, ki so le nosilci te bakterije," je pojasnila Arkova.

Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja imajo z agresivnejšo vrsto omenjene bakterije še vedno le dva okužena in od julija, ko so prvič o tem pisali mediji, niso ugotovili novih primerov. Ostali, v tem trenutku jih je 10, so le nosilci te bakterije. Nekoliko je naraslo samo število nosilcev z milejšo obliko bakterije - v tem tednu so jih našteli 20 - a zaradi bakterije nimajo težav.

Z ukrepi poskušajo zamejiti rast odpornosti
Da bi zajezili nadaljnje širjenje bakterije, ki sta jo v Maribor septembra lani prinesla bolnika z Reke, so v kliničnem centru sprejeli vrsto ukrepov, tudi preventivne narave. Bolnike z omenjeno bakterijo premestijo v izolacijsko sobe, zmanjšajo možnost stikov z drugimi bolniki in zdravstvenim osebjem, omejijo obiske, obiskovalci pa morajo upoštevati navodila, še posebej skrbno higieno rok. Ker se nekateri tega ne držijo, se bodo po besedah Arkove vsi obiskovalci morali po novem tudi pisno zavezati k upoštevanju navodil.

Največ primerov prisotnosti bakterije je na kliniki za kirurgijo, a je organizacijski vodja klinike Jože Ferk poudaril, da ne gre za kritične razmere. So pa pred dvema dnevoma začasno ustavili izvajanje programa na bolj občutljivi kardiokirurgiji, da bi preprečili prenose bakterije na nove bolnike. V tem tednu je zato odpadlo pet operacij (nobena ni bila nujna), ki jih bodo nadomestili takoj, ko bo mogoče. Na preostalih oddelkih program poteka nemoteno.

Za zdaj le dva okužena s trpežno bakterijo