Vsak prebivalec Slovenije je lani v povprečju prejel 8,32 recepta s predpisanimi zdravili v vrednosti 210 evrov. Foto: Mojca Jež
Vsak prebivalec Slovenije je lani v povprečju prejel 8,32 recepta s predpisanimi zdravili v vrednosti 210 evrov. Foto: Mojca Jež

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil poročilo o porabi ambulantno predpisanih zdravil v Sloveniji v letu 2014. "Glavni namen analize podatkov o porabi zdravil je podati informacijo o preskrbi z zdravili, opozoriti na velik pomen in vlogo odgovornega predpisovanja zdravil in s tem ozaveščati o kakovostnem zdravljenju z zdravili ter vplivati na sprejetje ukrepov za strokovno utemeljeno porabo zdravil in učinkovito porabo sredstev za zdravila," so zapisali na NIJZ-ju.

Kaj je razkrila analiza NIJZ-ja? Vsak prebivalec Slovenije je lani v povprečju prejel 8,32 recepta s predpisanimi zdravili v vrednosti 210 evrov. V letih od 2004 do 2014 je število izdanih receptov poraslo za 18,8 odstotka. Poraba zdravil pa narašča v vseh skupinah zdravil razen v skupinah zdravil za bolezni kože in podkožnega tkiva, za bolezni sečil in spolovil ter spolnih hormonov, za sistemsko zdravljenje infekcij, zdravil z delovanjem na novotvorbe in imunomodulatorjev ter za bolezni mišično-skeletnega sistema.

Število receptov je bilo v letu 2014 največje za zdravila za bolezni srca in ožilja (26,9 odstotka vseh receptov), nato za zdravila z delovanjem na živčevje (18,8 odstotka vseh receptov), za zdravila za bolezni prebavil in presnove (12,1 odstotka vseh receptov) ter za zdravila za bolezni mišično-skeletnega sistema (7,2 odstotka vseh receptov).

Največ receptov je bilo izdanih v Pomurju
Relativno število izdanih receptov je bilo lani v povprečju 8.322 na 1.000 prebivalcev. Največ je bilo predpisanih v pomurski regiji, kjer so zdravniki predpisali skoraj 10.200 receptov na 1.000 prebivalcev, kar je po navedbah NIJZ-ja 22 odstotkov nad slovenskim povprečjem. Nad povprečjem so vse regije razen osrednjeslovenske, gorenjske, goriške in obalno-kraške regije. Najmanj receptov je bilo predpisanih v osrednjeslovenski regiji, kjer so zdravniki predpisali 7.500 receptov/1.000 prebivalcev.

Pomurska regija med drugim prednjači pri pri obeh zdravilih z delovanjem na živčevje, saj je bilo na tisoč prebivalcev predpisanih 1.918 receptov za ženske in 1.148 receptov za moške.