Brez pomoči Slovenske vojske na Jesenicah med gradnjo urgentnega centra ne bi mogli zagotavljati urgentne službe in bi bila najbližja šele v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: BoBo
Brez pomoči Slovenske vojske na Jesenicah med gradnjo urgentnega centra ne bi mogli zagotavljati urgentne službe in bi bila najbližja šele v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: BoBo
Mobilna vojaška bolnišnica, Role2
Predvsem bodo pridobljene izkušnje pomembne, če bi ponovno katera koli izmed slovenskih bolnišnic zaprosila za izposojo vojaške bolnišnice. Foto: BoBo

Tam je bila postavljena od 1. marca do 12. decembra lani, v njej pa so izvajali urgentno internistično službo, urgentno kirurško službo, kontrolno kirurško službo, majhne posege in rentgenske posege.

V skoraj 300 dneh so v bolnišnici obravnavali skoraj 30.000 bolnikov, v povprečju so obravnavali več kot sto bolnikov na dan.

Direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar je dejal, so bile izkušnje z mobilno bolnišnico zelo dobre. Tudi bolniki so bili na podlagi izvedene ankete zadovoljni tako z izvedbo bolnišnice kot delovanjem zdravniškega osebja v njej.

Brez pomoči Slovenske vojske na Jesenicah med gradnjo urgentnega centra ne bi mogli zagotavljati urgentne službe in bi bila najbližja šele v ljubljanskem kliničnem centru. "V 278 dneh delovanja je mobilna vojaška bolnišnica rešila mnogo življenj," je poudaril Poklukar.

Čeprav je nova urgenca začela delovati že decembra, je Role 2 ostal na Jesenicah, če bi nastale kakšne težave in bi se urgentna služba v času odpravljanja napak v novem centru lahko znova vrnila v mobilno bolnišnico. "Po štirih mesecih dela v urgentnem centru zdaj ocenjujem, da te nevarnosti ni več. Tako da danes končujemo to zgodbo," je dejal Poklukar.

Obojestransko koristna izkušnja
S sodelovanjem je bil zadovoljen tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman: "Smo izredno zadovoljni, da smo lahko tudi s svojo vojaško opremo pomagali in omogočili, da je gradnja urgentnega centra normalno potekala, istočasno pa so bili bolniki tekoče obravnavani."

Izkušnjo je označil kot obojestransko koristno, saj je vojska hkrati pridobila bogate izkušnje o uporabi Role 2. Poleg tega je potekalo tudi usposabljanje pripadnikov vojske in Osterman je prepričan, da jim bodo te izkušnje še prišle prav.

V preteklosti so namreč mobilno bolnišnico uporabljali predvsem za usposabljanja, enkrat je bila nameščena tudi pri bolnišnicah Murska Sobota in Maribor. "Vendar je bila na tak način, kot na Jesenicah, zdaj uporabljena prvič, zato bo poročilo o njenem delovanju izredno pomembno," je dejal Osterman in pojasnil, da so razmere za postavitev in delovanje Role 2 izredno zahtevne.

Predvsem bodo pridobljene izkušnje pomembne, če bi znova katera koli izmed slovenskih bolnišnic zaprosila za izposojo vojaške bolnišnice, je pojasnil Osterman in dodal, da bodo Role 2 zdaj premestili v Cerklje, kjer se bo jeseni začela vaja Odločen odgovor, ki jo Slovenska vojska pripravlja skupaj z zavezniki.