Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekipa londonske šole za ekonomijo je ocenila, da prebivalci v domovih za starejše občane predstavljajo 42–57 odstotkov vseh mrtvih zaradi covida-19. Razmere so raziskovali v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji in na Irskem. Najmanjši delež, 42 odstotkov, so ocenili za Belgijo, najvišjega, 57 odstotkov, pa za Španijo.

Sorodna novica Od 56 smrtnih žrtev kar tri četrtine iz domov za ostarele

Raziskovalci, ki so del Mednarodne mreže za politiko dolgotrajne oskrbe (LTCPN), so ocene podali glede na uradne podatke in poročanja medijev iz omenjenih držav. Opozorili so še, da le redke države sistematično testirajo prebivalce in uslužbence domov, zaradi česar je težko oceniti pravo raven okužb in smrti.

Glede na pomanjkljivo konsistentno testiranje, bo verjetno še najbolje oceniti vpliv covida-19 na umrljivost v domovih za starostnike s primerjavo podatkov o umrljivosti v enakem obdobju lani, so sporočili. Opozorili so še, da podatkov zaradi različnih načinov dokumentiranja in pomanjkanja informacij ne morejo primerjati med državami.

"Obstaja veliko izzivov pri naporih za preprečitev in zajezitev širjenja covida-19 v domovih za starostnike. Pomanjkljivi dokazi so eden izmed njih," je tvitnila soavtorica poročila Adelina Comas-Herrera. Ob tem je pozvala k boljšemu spremljanju razmer v času covida-19 v domovih za starostnike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Veliki Britaniji smrti v domovih ne prištevajo

Da so domovi za ostarele zapostavljeni v boju proti covidu-19, opozarjajo tudi na Otoku.

Dobrodelne organizacije so namreč opozorile, da so v uradne statistike zaobjete le smrti v bolnišnicah.

Glede na zadnje podatke statističnega urada so v Angliji in Walesu do 3. aprila zunaj bolnišnic zaznali 406 smrti, povezanih s covidom-19. Če bi to primerjali s takratnimi podatki iz bolnišnic, bi z novimi številkami število mrtvih naraslo za 11 odstotkov. Od teh smrti je 217 ljudi med drugim umrlo v domovih za starostnike, 33 v hospicih.

Razlika pri štetju je v tem, da pri britanskem statističnem uradu v statistiko smrti zaradi covida-19 zaobjamejo vse primere, pri katerih je na smrtnem listu naveden covid-19, tudi če je bil le sum.

Izvršni vodja največjega upravljavca domov za starejše HC One David Bhan je opozoril, da so novi koronavirus potrdili v okoli dveh tretjinah domov, ki jih upravljajo. Zaradi covida-19 oz. suma na covid-19 je umrlo 311 prebivalcev domov in en uslužbenec. "Trenutne številke brišejo starejše ljudi, kot da niso pomembni," je dejala direktorica dobrodelne organizacije Age UK Caroline Abrahams.

V Sloveniji kar 75 odstotkov smrti v domovih

Novi koronavirus pa povzroča težave tudi v domovih za ostarele po drugih državah. Na Madžarskem so okužbe potrdili že v številnih domovih. Samo v enem od domov v Budimpešti se je okužilo več kot 200 ljudi, deset pa jih je umrlo.

Tudi v Sloveniji se je covid-19 razširil po številnih domovih za starejše občane. Stanje je alarmantno, saj je kar 75 odstotkov vseh potrjenih smrti zaradi covida-19 iz domov za ostarele, kar je precej nad evropskim povprečjem. Skupno je za covidom-19 pri nas umrlo 56 ljudi.