Otrok, ki je v juliju zbolel za ošpicami, ni bil cepljen, virus pa je prinesel iz tujine. Foto: Reuters
Otrok, ki je v juliju zbolel za ošpicami, ni bil cepljen, virus pa je prinesel iz tujine. Foto: Reuters
Strokovnjaki se bojijo širjenja ošpic

V juliju je za ošpicami zbolel otrok, ki ni bil cepljen, virus pa je prinesel iz tujine, poroča Radio Slovenija. Podoben primer se je v Sloveniji zgodil na začetku leta, ko je prav tako zbolel otrok, ki je virus prinesel iz tujine, okužil pa je še pet drugih.

V Evropi je letos po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi ošpic umrlo 35 ljudi. Zadnji primer smeri je bil šestletni otrok iz Italije, kjer so v zadnjih 12 mesecih ugotovili 3.300 primerov ošpic in dve smrti. V Romuniji je zaradi ošpic letos umrlo 31 ljudi, en primer smrti pa so zaznali tudi v Nemčiji in na Portugalskem.

Skrb zaradi nizke precepljenosti
"Vsaka smrt ali invalidnost, ki jo povzroči bolezen, ki se jo da s cepljenjem preprečiti, je nesprejemljiva tragedija," je poudarila regijska direktorica WHO-ja za Evropo Zsuzsanna Jakab. V WHO-ju so po njenih besedah zelo zaskrbljeni, saj
ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu, tudi v Evropi.

Zato je prednostna naloga WHO-ja, da v sodelovanju s posameznimi državami nadzorujejo izbruhe te bolezni in ohranjajo visoko raven precepljenosti vseh kategorij prebivalstva. Kot so sporočili iz organizacije, je 37 državam že uspelo preprečiti širjenje bolezni. A hkrati opozarjajo, da obstajajo "žepi" nizke precepljenosti, kjer se ta zelo nalezljiv virus širi med tiste, ki iz različnih razlogov niso cepljeni.

Strokovnjaki se bojijo širjenja ošpic