Newyorški župan Bill de Blasio je bil na konferenci jasen, da gre za kritične razmere. Foto: Reuters
Newyorški župan Bill de Blasio je bil na konferenci jasen, da gre za kritične razmere. Foto: Reuters

Ošpice so izbruhnile v Brooklynu, natančneje v Williamsburgu. Od oktobra so našteli 285 primerov bolezni, od tega 246 otrok, lani le dva.

Oblasti opozarjajo, da so ošpice hitro nalezljiva bolezen, ki ima lahko resne posledice, še posebej za starejše ljudi. Več kot dvajset obolelih je že moralo v bolnišnico, za zdaj ni še nihče umrl.

Obe žarišči izbruha sta v pravovernih judovskih skupnostih. Foto: Reuters
Obe žarišči izbruha sta v pravovernih judovskih skupnostih. Foto: Reuters

ZDA so leta 2000 uradno razglasile, da so ošpice praktično izkoreninjene, a zaradi zmanjšanja cepljenosti je bolezen znova izbruhnila.

Tokrat je žarišče bolezni v pravoverni judovski skupnosti v Williamsburgu; prinesli naj bi jo iz Izraela, njeni pripadniki pa so potrdili, da so pred časom dobili v roke anonimno brošuro o domnevni škodljivosti cepljenja.

Voditelji judovske skupnosti so po izbruhu epidemije mestnim zdravstvenim oblastem zagotovili, da nimajo nobenih verskih ali kakšnih drugih zadržkov glede cepljenja.

Opozorila pred "zabavami ošpic"

Drugo žarišče ošpic je pravoverna judovska skupnost v okrožju Rockland. Tam so oblasti necepljenim otrokom prepovedale vstop na javna mesta, a je ukrep lokalno sodišče razveljavilo, oblasti pa so se na razsodbo že pritožile.

Zvezne zdravstvene oblasti sporočajo, da so ošpice izbruhnile tudi v sosednjem New Jerseyju in v Michiganu, prav tako še na zahodni obali v Kaliforniji in Washingtonu.

Pravoverni Jud na konferenci župana di Blasia. Foto: Reuters
Pravoverni Jud na konferenci župana di Blasia. Foto: Reuters

Starši vse bolj zavračajo cepljenje otrok, ker naj bi to domnevno povzročalo avtizem in nekatere druge bolezni, čeprav dokazov za to ni.

Newyorške oblasti so zdaj izdale odlok, da mora biti vsak prebivalec prizadetih območij, ki ni bil cepljen, imuniziran v roku 48 ur. Starši otrok, starejših od pol leta, jih morajo cepiti ali pokazati dokaz imunizacije.

"Želim, da vsak razume, kako resno je to in kako hitro se širi. Bistvo je, da prepoznamo, da je to zdaj postalo še bolj kritično," je dejal di Blasio.

Newyorške oblasti starše svarijo tudi pred t. i. zabavami ošpic, ki so se razširile. Opozarjajo, da je namerna okužba otrok z ošpicami od vrstnikov na tovrstnih zabavah veliko nevarnejša od samega cepljenja.

To je največji izbruh ošpic v New Yorku po letu 1991.