Novi bolnišnični oddelek za invalidno mladino v Stari Gori. Foto: MMC RTV SLO
Novi bolnišnični oddelek za invalidno mladino v Stari Gori. Foto: MMC RTV SLO

V novi stavbi v Stari Gori bo v bolniških sobah prostora za 25 invalidnih otrok in mladih – 20 mest bo namenjenih tistim otrokom, ki so stalno nastanjeni pri njih, pet sob pa bo za tiste, ki prihajajo na eno- ali dvotedenska izobraževanja, drugače pa živijo pri starših. V prvem nadstropju bo še 25 postelj za rehabilitacijo odraslih po poškodbi glave. Prostore za njih bodo začeli urejati spomladi.

Naložbo je skoraj v celoti pokrilo ministrstvo za zdravje, ki je doslej namenilo 4,5 milijona evrov za 5,2 milijona evrov vredno investicijo. Pol milijona evrov so prispevali večji donatorji, 200.000 evrov pa je prispevala sama šempetrska bolnišnica. Ministrstvo za zdravje ima zagotovljena tudi že sredstva za dokončanje, v drugo fazo pa naj bi vložilo še milijon evrov.

Na današnjem odprtju se je v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin zahvalil tako sponzorjem kot civilni iniciativi, brez katere se verjetno bolnišnični oddelek v Stari Gori ne bi ohranil; prav tako so veliko pripomogli k začetku gradnje nove stavbe.

Zgodbe invalidnih otrok

Vodja bolnišničnega oddelka v Stari Gori Sonja Šinigoj Cijan je spomnila predvsem na zgodbe invalidnih otrok, ki vedno znova opozarjajo na to, kako potreben je ta oddelek.
"To zgodbo so začeli nekateri že dolgo pred nami, njenega konca pa nekateri niso dočakali. Nekajkrat smo imeli že pripravljene projekte, nato se ni izvedlo financiranje, zdaj pa se je res zbrala prava ekipa in nato v zadnjih dveh letih ji je uspelo zgraditi ta novi, sodobni objekt," je povedala Šinigoj Cijanova.

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori deluje od leta 1952. Stare stavbe so po dolgoletni uporabi postale neprimerne, zaposleni in uporabniki so se v njih spopadali s prostorsko stisko, zato so se odločili za novogradnjo.

Na bolnišničnem oddelku skrbijo za zdravljenje in rehabilitacijo otrok z različnimi razvojnimi motnjami, ki prihajajo tako iz Primorske kot od drugod. Mnogo otrokom lahko pomagajo v tamkajšnjih ambulantah, pri težjih oblikah cerebralne paralize pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje.

Zadnja leta so med dejavnosti oddelka dodali oskrbo mladostnikov po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter odraslih nevroloških bolnikov po možganski kapi ali s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice.

Novi prostori za zdravljenje invalidnih otrok