Vodstvo UKC-ja Ljubljana napoveduje, da si bo prizadevalo, da napovedane stavke ne bo, zato se bo pogajalo s predstavniki sindikatov. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo UKC-ja Ljubljana napoveduje, da si bo prizadevalo, da napovedane stavke ne bo, zato se bo pogajalo s predstavniki sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Stavkale bodo srednje medicinske sestre, ki delajo v enotah intenzivne terapije III kliničnega centra. Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Za napredovanja ni zakonite podlage
V vodstvu pravijo, da so srednjim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja. To pa je bilo ovrednoteno v t. i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo.

Sindikat Pergam poudarja, da je tem medicinskim sestram vodstvo UKC-ja ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo. Čeprav vodstvo meni, da razloga za stavko ni, je od Sindikata kliničnega centra že prejelo sklep o začetku stavke. Ta bo potekala na delovnih mestih do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Vodstvo se bo pogajalo
A generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec pravi, da izplačevanje napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih, a za to nimajo izobrazbe, ni nikjer opredeljeno kot zakonito. Kljub temu pa napoveduje, da bodo pogajanja začeli v najkrajšem mogočem času in da si prizadevajo za ustrezno rešitev položaja.

UKC Ljubljana ima 7.800 zaposlenih. Vseh predstavnikov zdravstvene nege je okoli 3.600. Medicinskih sester z dvojnimi pogodbami v enotah intenzivnih terapij III je 132. Od teh jih je nove pogodbe, ki prinašajo tudi možnost dodatnega izobraževanja za pridobitev izobrazbe diplomirana medicinska sestra, podpisalo 53, so še sporočili iz UKC-ja Ljubljana.