Na onkološkem oddelku UKC Maribor obsevajo okoli 40 bolnikov na dan. Foto: BoBo
Na onkološkem oddelku UKC Maribor obsevajo okoli 40 bolnikov na dan. Foto: BoBo

"Zelo smo ponosni, da smo v teh dveh letih vzpostavili radioterapijo do te mere, da dopoldanska izmena teče v polnem obsegu, in to čeprav še vedno nimamo dovolj kadra, predvsem pri zdravnikih," je povedal medicinski fizik Sašo Pulko.

V dveh letih so obsevali nekaj manj kot tisoč bolnikov. Za zdaj z dvema linearnima pospeševalnikoma opravljajo zdravljenja bolnic z rakom na dojki in paliativno oskrbo, v prihodnjih letih pa nameravajo širiti dejavnost, najprej najverjetneje na raka pljuč.

Vse je odvisno od kadrovske popolnitve, ki predstavlja težavo že vse od odprtja novozgrajenega oddelka za onkologijo UKC-ja Maribor konec leta 2015. Oddelek ima tri enote, na enoti za radioterapijo je trenutno zaposlenih okoli 20 ljudi. "Če bi želeli delati še v popoldanski izmeni, bi potrebovali še enkrat toliko ljudi," je povedal Pulko.

Trenutno imajo le eno zdravnico specialistko radioterapije, zato jim pomagajo kolegi z Onkološkega inštituta v Ljubljani in strokovnjak iz Zagreba. Prihodnje leto naj bi specializacijo iz radioterapije končali štirje, še štirje pa specializacijo iz internistične onkologije.