Otroci hitro pozabijo na žejo, zato jih je treba opomniti, naj pijejo. Foto: BoBo
Otroci hitro pozabijo na žejo, zato jih je treba opomniti, naj pijejo. Foto: BoBo
Solata s piščancem
Na vašem jedilniku naj se čim večkrat znajde pisana solata. Foto: freedigitalphotos.net

Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje priporoča več manjših dnevnih obrokov. Poleti posegajmo predvsem po sadju in zelenjavi, manj pa po mesu, pravi. Zadostno uživanje sadja in zelenjave zagotavlja telesu nujno potrebne hranilne snovi in dietne vlaknine, kar učinkovito redči energijsko goste obroke. Sadje in zelenjava sta tudi vir antioksidantov, vitaminov in mineralov. Zato naj bo na mizi čim večkrat pisana sadna ali zelenjavna solata. Še vedno ne zaužijemo dovolj sadja in zelenjave, čeprav bi morala biti na mizi vsak dan, po možnosti ob vsakem obroku, opozarja Gregorič. Dnevno naj bi zaužili 450 gramov sadja in zelenjave.

Pijte čim več vode
Nujno je tudi, da pijemo dovolj vode, pri čemer pa je zelo pomembno, da poskrbimo, da zadosti pijejo najmlajši. Ti namreč med igro hitro pozabijo na žejo. "Starši in vzgojitelji so torej tisti, ki naj bi poskrbeli, da bodo otroci zaužili dovolj tekočine. Otroke je treba naučiti, da čez dan, pa tudi pri obroku, spijejo nekaj vode. Tudi starejše spodbujajmo k zadostnemu uživanju tekočine, saj bo tako njihovo počutje in razpoloženje boljše," svetuje Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Če smo fizično dejavni, moramo piti še več
Otroci naj bi dnevno zaužili od enega litra do 1,5 litra tekočine, povprečno dejavni odrasli pa 2,5 litra vode, od tega 0,8 litra do enega litra s hrano. Če smo zelo telesno dejavni, moramo spiti še več tekočine, ob tem pa je treba obvezno nadomestiti sol in glukozo. Prvi simptomi izsušenosti so zmanjšana zbranost, pozornost in slabše spominske funkcije. Dehidracija lahka vpliva na krvni tlak, krvni obtok, prebavo in delovanje ledvic. Z uravnavanjem količine telesnih tekočin uravnavamo tudi telesno temperaturo. Tako denimo ob visokih temperaturah s potenjem znižujemo telesno temperaturo.

Izogibajmo se kavi in čaju
Na inštitutu ustekleničeno vodo za pitje priporočajo le, ko gremo na pot ali rekreacijo. Zaradi večje izgube soli s potenjem je zlasti priporočljiva mineralna voda, ker ima več mineralov. Dobra izbira so tudi naravni sadni in zelenjavni sokovi ter nesladkan ali malo sladkan zeliščni ali sadni čaj, priporočljivo pa se je izogibati kofeinu in alkoholu, ki pospešujeta izločanje vode, ter vsem sladkim pijačam.