Onkološki inštitut se s težavami z vodovodom spopada že zadnja tri leta. Foto: MMC RTV SLO
Onkološki inštitut se s težavami z vodovodom spopada že zadnja tri leta. Foto: MMC RTV SLO
Rja razjeda cevi v onkologiji

O dogodku je inštitut takoj obvestil ministrstvo za zdravje, je sporočila generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Ana Žličar. Vodovodni sistem v novi stavbi onkološkega inštituta povzroča težave že od same vselitve. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke, kar je stanje na izpostavljenih delih cevi še poslabšalo.

Ministrstvo za zdravje se sicer s sanacijo vodovodnega sistema na inštitutu ukvarja od leta 2010, ko se je SCT, ki je sodeloval pri gradnji inštituta, tudi strinjal s prevzemom krivde oz. dela krivde za pomanjkljivosti in napake pri gradnji vodovodnega sistema ter s tem tudi kritja dela stroškov. SCT je vmes šel v stečaj.

Vodovod so pregledali tudi izvedenci Zavoda za gradbeništvo, ki so ugotovili, da je bil vzrok za težave z legionelo kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našteli pa so tudi 25 slepih vodov. Izkazalo se je, da bo treba zamenjati celoten vodovod.

Nepopolni prijavi zamaknili prenovo
Javno naročilo za projektno dokumentacijo za sanacijo je ministrstvo izvedlo lani, a so ga morali ponoviti, ker sta bili obe ponudbi nepopolni. S tem se je začetek sanacijskih del znova zamaknil. Izvajalec projektne dokumentacije naj bi bil po besedah ministrstva izbran prihodnji teden.

Ministrstvo naj bi sredstva za sanacijo dobilo z unovčenjem bančnih garancij izvajalcev prvotnih del. Po poročanju Dnevnika je napake na vodovodnem omrežju OI-ja je zagrešil podizvajalec SCT-ja, podjetje Instalacije Grosuplje. Stroški sanacije naj bi po mnenju strokovnjakov znašali čez dva milijona evrov.

Rja razjeda cevi v onkologiji