Proti gripi se je cepil tudi minister za zdravje Samo Fakin. Foto: BoBo
Proti gripi se je cepil tudi minister za zdravje Samo Fakin. Foto: BoBo

V Bolnišnici dr. Petra Držaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo v četrtek že osmo leto zapored odprli začasni oddelek za epidemije, saj na infekcijski in interni kliniki zmanjkuje prostora za bolnike, ki se jim zaradi okužb dihal slabšajo tudi druge kronične bolezni. Za bolnike z gripo in gripi podobnimi boleznimi bo na voljo 20 postelj. Lani so na oddelku, ki je bil odprt skoraj tri mesece, zdravili 210 bolnikov.

V Bolnišnici dr. Petra Držaja v Ljubljani so odprli začasni oddelek za epidemije. Foto: BoBo
V Bolnišnici dr. Petra Držaja v Ljubljani so odprli začasni oddelek za epidemije. Foto: BoBo

Največ gripe konec januarja in v začetku februarja

V bolnišnicah že opažajo, da se število ljudi, ki imajo prehladne znake oziroma kažejo znake obolenja dihal, povečuje. Dnevno Nacionalni inštitut za javno zdravje prejme okoli 10 prijav primerov gripe, drugih okužb dihal pa je od 800 do 1000 tedensko.

Prvi primer gripe v ljubljanskem UKC-ju so sprejeli 10. decembra, do minulega tedna pa je bilo potrjenih 80 primerov, kar je podobno kot v preteklih zimah. Drastičen porast obolelih pričakujejo v drugi polovici januarja in začetku februarja, ko je običajno vrhunec sezone gripe, je pojasnila nadzorna zdravnica začasnega oddelka v Bolnišnici dr. Petra Držaja Tadeja Kotar.

Omejitev obiskov v bolnišnicah

V ljubljanskem UKC-ju so že pred novim letom omejili obiske na eno zdravo osebo s poostrenimi higienskimi ukrepi. V Mariboru so v ponedeljek uvedli omejitev obiskov na eno zdravo odraslo osebo na kliniki za pediatrijo in na oddelku za nevrološke bolezni, od danes pa omejitev obiskov na eno zdravo osebo velja tudi na vseh oddelkih klinike za interno medicino, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Obiske v mariborski porodnišnici pa priporočajo le partnerjem in sorojencem brez znakov virusnih obolenj in gripe, in sicer izključno v času obiskov. Omejitev na le enega obiskovalca na bolnika so uvedli tudi v ptujski splošni bolnišnici.

Bolnišnice zaradi gripe omejujejo obiske

V petek je obiske omejila tudi Splošna bolnišnica Jesenice. Na internem in kirurškem oddelku ter oddelku za zdravstveno nego so obiski v celoti prepovedani, na pediatričnem oddelku je dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko-porodniškem oddelku pa je dovoljen obisk zdravega partnerja.

Gripa se je pojavila tudi v Pomurju, zato so v Splošni bolnišnici Murska Sobota že pred koncem leta omejili obiske na dva zdrava človeka na dan za krajši čas, včeraj pa so zaradi povečanega števila primerov gripe in okužb dihal med bolniki do preklica povsem prepovedali obiske na internem oddelku.

Kaj lahko storimo sami?

Vrhunec sezone gripe tik pred vrati

"Bistveno je, da upoštevamo higieno kašlja, da upoštevamo umivanje rok, razkuževanje in da, ko pridemo na obisk v bolnišnico, upoštevamo navodila. Zelo pomembno je, da okoli ne vodimo majhnih otrok, da izkoristimo čim več časa v naravi in se ne zadržujemo v prostorih, v katerih je veliko ljudi naenkrat," je med ukrepi, ki lahko zmanjšajo možnost, da zbolimo za gripo, izpostavila Kotarjeva.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje, je ob tem poudarila Kotarjeva. K temu v kliničnem centru spodbujajo tudi zaposlene, ki imajo možnost brezplačnega cepljenja proti gripi, a je bilo kljub temu lani cepljena le petina zdravstvenih delavcev, podobno nizek delež pričakujejo tudi letos.

Cepivo, ki je letos na voljo, naj bi sicer zelo pomagalo k manjši obolevnosti, saj kroži virus gripe, ki ga cepivo vsebuje, to je H1N1. Za cepljenje je še čas, priporočajo pa ga zlasti starejšim, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom in nosečnicam ter zdravstvenim delavcem. Pri nas je precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropi, lani se je cepilo nekaj čez 80 tisoč prebivalcev.