V ponedeljek bo znova zaživelo javno življenje. Foto: BoBo
V ponedeljek bo znova zaživelo javno življenje. Foto: BoBo

V Srbiji bo veljala stroga karantena od petka ob 18. uri do ponedeljka do 5. ure zjutraj. Srbski epidemiolog Predrag Kon je sporočil, da bodo starejši od 65 let lahko odšli na sprehod danes po 18. uri do ene ure zjutraj, in sicer za pol ure in ne več kot 600 metrov od doma. Od ponedeljka dalje pa bodo lahko odšli na enourne sprehode v času policijske ure.

Srbija bo nekaj ukrepov omilila, tako bo od ponedeljka, 27. aprila, dovoljeno delovanje zaprtim tržnicam, frizerskim in kozmetičnim salonom, fitnesom in telovadnicam. Znova bo začel delovati tudi medmestni promet.

V zadnjih 24 urah je v državi umrlo pet okuženih, s čimer se je število zvišalo na 144, novookuženih je 207 ljudi, vseh okuženih v državi pa 3164, od tega jih je na respiratorju 95. Vseh ozdravljenih je nekaj več kot tisoč. Do zdaj so v Srbiji testirali 54.887 ljudi, ki so kazali znake okužbe.

100 evrov za vse upokojence in socialno ogrožene

V Srbiji je nekaj prahu dvignila državna pomoč v višini 100 evrov, ki naj bi jo dobili vsi polnoletni državljani, vendar pa je srbski predsednik Aleksandar Vučić sprejel nov ukrep: pomoč bodo nemudoma na svoj transakcijski račun dobili vsi upokojenci in tisti, ki so socialno ogroženi. Vsi drugi bodo morali za 100 evrov zaprositi s klicem na posebno številko, poroča portal N1.

Oboleli s covidom-19 na intenzivnem oddelku bolnišnice v Beogradu. Foto: Reuters
Oboleli s covidom-19 na intenzivnem oddelku bolnišnice v Beogradu. Foto: Reuters

"To spremembo z enim klikom oziroma telefonsko številko smo uvedli, ker smo poslušali, tudi prek medijev, da so se številni tajkuni pritoževali, lahko so v politiki ali tudi ne, da teh stotih evrov ne želijo, saj da je to za njih ponižujoče. Sem običajen človek, a menim, da je v tem trenutku pomembnejše, da sam teh sto evrov pustim državi, kot da bi jih vzel. Zato se sam ne bom prijavil ali klical na to telefonsko številko," je dejal Vučić in ob tem pozval vse, ki denarja ne potrebujejo, da se ne prijavijo.

Srbija članicam EU-ja ponuja zaščitno opremo

Srbija je med drugim članicam Evropske unije ponudila pomoč v zaščitni opremi in respiratorjih v boju proti novemu koronavirusu, saj ima višek opreme. Sposobna jo je dostaviti v 12 urah, je povedal po pogovoru z veleposlaniki vseh članic EU-ja v Srbiji in predstavniki Evropske komisije.

Vučić je ob tem izrazil hvaležnost Evropski uniji za finančno pomoč in solidarnost med pandemijo – EU je Srbiji zagotovil 93 milijonov evrov, od tega 15 milijonov za nujne medicinske potrebe, preostalo pa za pomoč pri ohranjanju gospodarske stabilnosti.
Vučić je ponovil zavezanost Srbije glede približevanja Evropski uniji. Dodal je, da si pridržujejo pravico, da imajo drugačna stališča kot EU, še posebej kar zadeva Kosovo.

Hrvaška: Na novo okuženih 28, ozdravljenih 99

Predsednik Hrvaške Zoran Milanović si je ogledal šotorsko bolnišnico, ki so jo postavili ob osrednji zagrebški bolnici Dubrava. Foto: Reuters
Predsednik Hrvaške Zoran Milanović si je ogledal šotorsko bolnišnico, ki so jo postavili ob osrednji zagrebški bolnici Dubrava. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah je na Hrvaškem na novo okuženih z virusom SARCoV-2 28 ljudi, s čimer je število vseh okuženih 2009. Do zdaj so testirali 30.213 ljudi. Skupno je po bolezni covid-19 ozdravelo 982 ljudi, v zadnjih 24 urah 99 ljudi. Na Hrvaškem je okuženih več kot 1900 ljudi, zaradi bolezni covid-19 jih je umrlo 50.

V ponedeljek vrnitev v običajno življenje

Na Banskih dvorih so se odločili, da bodo začeli rahljati ukrepe v treh korakih. Tako bodo v ponedeljek dovoljene storitve, pri katerih ni stikov z uporabniki. Odprta bo večina trgovin, razen tistih v nakupovalnih središčih. Delovali bodo tudi čevljarji in šivilje, pa tudi turistične agencije. Odprli bodo knjigarne, knjižnice, muzeje in antikvariate. Znova bo deloval mestni in primestni javni promet.

11. maja bodo odprli vrtce, šole, trgovine in obrti, obudili pa bodo tudi javni promet in turizem. Od 2. maja bodo dovoljeni tudi verski dogodki.

Sorodna novica Smernice državam, kako se varno vrniti na delo

Trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte

Notranji minister Davor Božinović je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite pojasnil, da bodo trgovine odprte v takem obratovalnem času, kot so bile pred izbruhom epidemije na Hrvaškem. Če bodo odprte več kot 10 ur, bodo morali zaposleni delati v dveh izmenah. Med obveznim enournim premorom, ko se bodo delavci zamenjali, bodo morali razkužiti prostore. Ob nedeljah bodo vse trgovine zaprte. Lahko bodo odprte pekarne, kioski in bencinske črpalke.

Na stojnice na tržnicah se bodo lahko vrnili tudi prodajalci medu, pa tudi tisti, ki ponujajo sveža jajca. Prav tako bodo odprli veletržnice, na katerih bo mogoče na veliko kupovati cvetje, sadje in zelenjavo med 5. in 8. uro.

Zdravstvene storitve od 4. maja

Če se epidemiološko stanje medtem ne bo poslabšalo, bo lahko 4. maja znova začel delovati celoten zdravstveni sistem, vključno z zasebnimi zdravstvenimi ustanovami in ordinacijami. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in drugih storitev, v katerih je stik z uporabniki storitev neposreden.

Skoraj 60 mrtvih v Severni Makedoniji

O novi žrtvi s covidom-19 poročajo iz Severne Makedonije, kjer je umrl 80-letnik. V državi je zaradi novega koronavirusa umrlo 57 ljudi, okuženih pa je več kot 1300.