Adriatic Slovenica je podražitev pojasnila z višanjem stroškov in doplačil. Foto: BoBo
Adriatic Slovenica je podražitev pojasnila z višanjem stroškov in doplačil. Foto: BoBo

Kot je razvidno na spletni strani Vzajemne, bo povišana premija z marcem z zakonsko dovoljenim triodstotnim popustom znašala 31,01 evra. Usklajene premije bodo prvič obračunane konec februarja, saj se premije plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

Mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni zdaj sicer znaša 30,12 evra, s triodstotnim popustom pa 29,22 evra.

Vzajemna je lani znova zaznala rast stroškov zdravstvenih storitev. V prvih enajstih mesecih leta 2018 so bili odhodki za škode dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2017 višji za 5,5 odstotka. Zaradi rasti bo Vzajemna po prvih ocenah že tretje leto zapored pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju vpisala negativen izid. "Tudi za letošnje leto napovedi niso ugodne, saj je pričakovati še nadaljnjo rast stroškov. V letu 2019 je tako pričakovana šestodstotna rast odhodkov," so zapisali.

Podobno odločitev za zvišanje premije utemeljujejo v Adriaticu Slovenici. "Že vrsto let ugotavljamo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačila k tem storitvam višajo," so zapisali. Napovedi vlade in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja kažejo, da bodo doplačila k zdravstvenim storitvam, ki so se v letu 2018 povečala za več kot pet odstotkov, naraščala tudi v letu 2019, zato so "po skoraj dveh letih ponovno primorani zvišati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja".

Nazadnje so pri Adriaticu Slovenici premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zvišali 1. decembra 2017 z 29,34 evra na 30,34 evra.